Zolderisolatie kant en klaar
Gratis adviesgesprek aanvragen
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Zolderisolatie-kant-en-klaar
Zolderisolatie kant en klaar
Heeft u een hellend dak? Dan kunt u uw zolder isoleren door een isolatielaag aan de binnenkant van uw dak aan te brengen. Hiervoor zijn tal van isolatiematerialen op de markt. Er zijn ook kant en klare isolatieplaten. Die zijn al verlijmd met gipsplaten, zodat u de isolatielaag niet zelf hoeft af te werken.
Zolderisolatie is meer dan alleen de ruimte tussen uw dakbalken vullen met isolatiemateriaal. Om een goede isolatiewaarde te krijgen en vochtproblemen te voorkomen, moet u weten hoe uw dakconstructie in elkaar zit en welke folie u moet gebruiken. Woningisolatie is vakwerk. Dat geldt ook voor zolderisolatie. Wilt u graag weten wat er in uw situatie nodig is om uw zolder effectief en duurzaam te isoleren? Vraag dan advies aan de isolatie-experts van Plus Isolatie. Wij komen uw zolder gratis en vrijblijvend beoordelen op de isolatiemogelijkheden. Met als resultaat altijd een advies op maat en desgewenst een passende offerte.
Hierna worden enkele soorten isolatiepanelen toegelicht, die u ook inclusief afwerkingslaag kunt bestellen. Daarna gaan we in op algemene vuistregels die altijd van toepassing zijn wanneer u uw dak aan de binnenkant isoleert.
Isolatiepanelen voor zolderisolatie
Isolatiepanelen van de volgende materialen zijn vaak ook inclusief afwerkingslaag (van bijvoorbeeld gips) verkrijgbaar:
- PIR
- PUR
- XPS
- EPS
PIR-panelen hebben uitstekende thermische eigenschappen en isoleren perfect. U heeft daarom aan dunne panelen al genoeg om een hoge isolatiewaarde te bereiken. PIR is een harde schuimstof met een hoge brandveiligheid. De meeste PIR-platen zijn aan beide kanten voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor hoeft u over de platen geen dampscherm meer aan te brengen en bent u sneller klaar met de isolatie van uw zolder. PIR lijkt qua structuur op PUR, maar is brandveiliger omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen.
PUR is één van de meest toegepaste materialen bij woningisolatie. U kunt uw dak met vloeibare schuim laten isoleren; dit is specialistisch vakwerk dat u moet overlaten aan een gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie. Maar PUR is ook als plaatmateriaal verkrijgbaar. PUR-panelen kunt u zelf eenvoudig verwerken en aanbrengen. Ze zijn aan één kant voorzien van een vochtwerend dampscherm.
XPS is een polystyreen hardschuim met een gesloten cellenstructuur. Deze eigenschap maakt XPS-panelen niet alleen isolerend, maar ook vochtwerend en drukvast. U kunt ze daarom ook goed gebruiken voor vloerisolatie. Wilt u uw zoldervloer isoleren en die na isolatie goed beloopbaar houden? Dan zijn XPS-panelen een aanrader.
EPS-platen zijn evenals XPS-platen van polystyreen schuim gemaakt. Ze zijn zeer licht en (mede daardoor) gemakkelijk te verwerken en gebruiken. Dit materiaal wordt in de volksmond ook wel tempex of piepschuim genoemd. 98% van het volume bestaat uit lucht. Deze eigenschap maakt EPS zo licht en zo goed isolerend. En omdat maar 2% van een EPS-paneel uit materiaal bestaat, is dit isolatiemateriaal relatief goedkoop.
Vuistregels voor zolderisolatie
Of u nu wel of geen kant en klare isolatiepanelen gebruikt, bij zolderisolatie komt meer kijken dan het vullen van de ruimte tussen de balken aan de binnenkant van uw dakbeschot. Pas altijd de volgende vuistregels toe wanneer u uw dak aan de binnenkant isoleert.
- kies een isolatiewaarde (Rc-waarde) van minimaal 4 m2K/W Bij de meeste isolatiematerialen heeft u een isolatiedikte van 13 centimeter nodig om deze isolatiewaarde te bereiken. Op het isolatiemateriaal zelf staat niet de Rc-waarde, maar de Rd-waarde; dat is de isolatiewaarde van het materiaal zelf. Kies een Rd-waarde van 3,6 m2K/W. De dakconstructie zelf heeft namelijk een isolerend effect van ongeveer 0,4 m2K/W. Zodat de isolatiewaarde van de constructie als geheel (de Rc-waarde) op 4 m2K/W komt.
- kies isolatiemateriaal dat bij uw dak past Zit er maar weinig ruimte tussen de balken van uw dakbeschot? Dan heeft u een dunner materiaal met een relatief hoge isolatiewaarde nodig. Bij meer ruimte kunt u ook dikker materiaal met een lagere isolatiewaarde kiezen.
- zorg voor een dampremmende laag of klimaatfolie aan de warme kant Plaats het isolatiemateriaal zo, dat de dampremmende laag of de klimaatfolie aan de warme kant zit. Dat is de kant van het dak af en naar de zolder toe. Is het isolatiemateriaal zelf niet voorzien van een dampremmende laag? Breng dan alsnog een dampremmende folie tegen het isolatiemateriaal aan. Gebruik klimaatfolie wanneer er al een dampremmende laag aan de buitenkant van het dak zit.
- werk kieren of naden weg. Isolatiemateriaal verliest deels zijn effect wanneer de afzonderlijke platen of banen onvoldoende op elkaar aansluiten, waardoor er naden of kieren ontstaan. Sluit de platen of banen daarom naadloos op elkaar aan en plaats ze zo netjes en strak mogelijk tegen de randen van de muren en dakbalken. Vul eventuele kieren op met restjes van het isolatiemateriaal of met acrylaatkit. Of plak ze af met tape. Er gaat dan geen onnodige warmte verloren.