Natuurvriendelijk isoleren
In mei 2024 hebben de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de provincies en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afspraken gemaakt over de landelijke aanpak natuurvriendelijk Isoleren.
Deze aanpak stelt woningeigenaren in staat hun woningen op een natuurvriendelijke manier te isoleren zonder dat er voorafgaand ecologisch onderzoek of het aanvragen van een omgevingsvergunning nodig is.
Vanaf mei 2024 is Natuurvriendelijk Isoleren in heel Nederland verplicht en mag toegepast worden zónder voorafgaand ecologisch onderzoek en zónder het aanvragen van een vergunning.
Voor welke woningen geldt deze landelijke aanpak?
De aanpak geldt alleen voor grondgebonden particuliere koopwoningen. Dit zijn eengezinswoningen, maar ook boven- en benedenwoningen of gesplitste woningen tot en met maximaal een vierde woonlaag. Dit kan dus van toepassing zijn voor zeer kleine VvE’s die in gesplitste boven-/benedenwoningen zitten.
Wat betekent dit voor u als woningeigenaar?
Woningeigenaren hebben nu geen aparte vergunning meer nodig en hoeven niet eerst een duur ecologisch onderzoek af te wachten. Isolatiebedrijf Plus Isolatie B.V. heeft de cursus natuurvriendelijk isoleren gevolgd. Hierdoor zijn wij in staat om voldoende invulling te geven aan onze zorgplicht. Wij worden tijdens onze isolatiewerkzaamheden steekproefsgewijs gecontroleerd. Klanten die kiezen voor Plus Isolatie voldoen hierdoor ook automatisch aan de invulling van de zorgplicht.
2. Kijk of uw woning in een gebied staat dat al meegenomen is door de gemeente in een ontheffing op basis van een soortenmanagementplan. Onderstaande gemeenten werken met een soortenmanagementplan:
Bunnik, De Ronde Venen, Leusden, Oudewater, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woerden, Houten en Woudenberg.
Voor welke isolatiemaatregelen geldt natuurvriendelijk isoleren?
Spouwmuurisolatie
Buitendak isolatie
Voor welke isolatiemaatregelen geldt dit niet?
Bodemisolatie
Vloerisolatie
Zoldervloerisolatie
Binnenmuur isolatie
Bij bovengenoemde isolatiemaatregelen is de kans op verstoring van beschermde diersoorten nihil en hoeft er daarom geen natuurkalender in acht worden genomen en geldt er geen compensatieplicht.
Natuurvriendelijk isoleren; een tussentijdse oplossing voor heel Nederland
De nieuwe norm is een tussentijdse oplossing die naar verwachting 3 jaar gaat duren. Na deze 3 jaar moet er voor heel Nederland gemeentelijke soortenmanagementplannen (SMP’s) gestart zijn.
Dit betekent dat er op gebiedsniveau of in één keer voor de gehele gemeente een ecologisch onderzoek plaatsvindt en maatregelen worden genomen ter bescherming van de aanwezig soorten. Daarbij moet worden gekeken welke condities aanwezige soorten nodig hebben om te foerageren en zich te kunnen voortplanten in het bebouwd gebied. Lees meer informatie op website van de Volkshuisvesting Nederland.
De natuurkalender; onderdeel van natuurvriendelijk isoleren
De natuurkalender geeft aan in welke maanden het wel of niet toegestaan is om een woning natuurvrij te maken of om de woningisolatie aan te brengen. De onderstaande natuurkalender is van toepassing bij het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie. Mocht u de binnenzijde van het dak, de zoldervloer, de vloer of de bodem/kruipruimte van uw woning willen isoleren dan hoeft u geen rekening te houden met de natuurkalender. U kunt dus het gehele jaar door deze isolatiemaatregelen laten uitvoeren.
Werkwijze natuurvriendelijk isoleren
Bij het natuurvriendelijk isoleren is de natuurkalender leidend. Voordat er begonnen kan worden met isoleren moet de woning eerst '' natuurvrij '' worden gemaakt. Dit kan vanaf 16 maart tot april, geheel augustus, september, oktober en tot 15 november. Als de woning natuurvrij wordt gemaakt in deze periode dan is de woning na 5 dagen daadwerkelijk vrij verklaard van beschermde diersoorten. Tussen 16 november en 1 maart mag de woning ook '' natuurvrij '' gemaakt worden; echter is de woning pas natuurvrij verklaart na 15 maart, dit in verband met de winterslaap van de vleermuis die in de spouwmuur aanwezig kan zijn.
Werkwijze natuurvrij maken van een woning:
De toegangen tot de spouwmuur worden dichtgezet. Denk aan het dichten van open stootvoegen, ventilatiegaten, dilatatievoegen en gaten en kieren bij ramen of regenpijpen. Vervolgens worden op bepaalde plaatsen ( bij voorkeur bovenin de woning op de grootste openingen ) exclusion flaps geplaatst.
De exclusion flap is eigenlijk een ontsnappingskans voor de vleermuis die op het moment van dichtmaken in de spouwmuur aanwezig is. Dankzij deze exclusion flap kan de vleermuis de spouwmuur verlaten, maar kan dan niet meer terugkeren.
Daarom worden er ook vervangende verblijfplaatsen gecreëerd. Dit kan door middel van het ophangen van vleermuiskasten of door bovenin de gevel een deel van de spouwmuur niet te isoleren.
We plaatsen een spouwborstel in de gevel die er voor zorgt dat het isolatiemateriaal niet naar het nieuwe vleermuisverblijfplaats trekt.
Gratis adviesgesprek en offerte voor natuurvriendelijk isoleren
Wilt u meer informatie omtrent natuurvriendelijk isoleren van uw woning? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan via onze website. U kunt dat doen door ons aanvraagformulier in te vullen. U kunt ons ook telefonisch vragen naar meer informatie. Bel dan naar ons kantoornummer 0548 - 54 76 16.
Woningisolatie met ISDE subsidie 2025 in beschikbaar!
Het kabinet doet er alles aan om de uitstoot van CO2 omlaag te krijgen. Daarom is er sinds 1 januari 2025 een hernieuwde subsidie op energiebesparende woningisolatie van kracht. Wij hebben het hier over de ISDE subsidie voor particulieren. Dit betreft een landelijke isolatiesubsidie die dus ook geldig is voor inwoners van de provincie . Woont u in ? En kunt u de muur, vloer, zolder, ramen of het dak van uw woning nog (beter) isoleren? Al na het laten aanbrengen van één isolatiemaatregel kunt u de isolatiesubsidie aanvragen. U kunt deze isolatiesubsidie ook verdubbelen. Combineer dan minimaal twee isolatiemaatregelen.Subsidie op energiebesparende woningisolatie in
De landelijke subsidieregeling voor energiebesparende woningisolatie heet voluit Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Bent u eigenaar van een woning en is of wordt die woning (na de renovatie) uw hoofdverblijf? Dan kunt u al vanaf één isolatiemaatregel subsidie krijgen. Als u geen isolatieplannen heeft, loont het zeker de moeite om te laten onderzoeken op welke manieren u de isolatie van uw woning kunt verbeteren. Woningisolatie is een investering die u ook zonder subsidie terug kunt verdienen, omdat u hiermee uw energiegebruik en dus uw energiekosten omlaag brengt. Mét subsidie verdient u die investering alleen veel sneller terug.Woont u in de provincie ? Bijvoorbeeld in ? Vraag dan isolatiebedrijf Plus Isolatie om een vrijblijvend isolatieadvies. Onze adviseur bekijk gratis en vrijblijvend de mogelijkheden voor uw woning en berekend het subsidiebedrag waarvoor u in aanmerking kunt komen.
Gratis isolatieadvies bij u in
Benieuwd geworden naar welke isolatiemogelijkheden voor uw woning in geschikt zijn? En of u in aanmerking komt voor de isolatiesubsidies? Vraag dan een adviesgesprek aan via onze website of maak telefonisch een afspraak via ons telefoonnummer
08-05-2025 10 |
Jos Helmken Vriendelijke medewerkers en duidelijke communicatie, klus helemaal naar tevredenheid uitgevoerd! |
03-05-2025 10 |
Hessel Wingerden Goed en snel |
02-05-2025 8 |
Emma Boshoven We zijn goed geholpen. Maar met de spouw isolatie bleven er gaten in de muur achter waar we zelf achteraan moesten. Het was echter wel snel en netjes opgelost. |