Welke soorten vloerisolatie zijn er?
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Welke-soorten-vloerisolatie-zijn-er
Welke soorten vloerisolatie zijn er?
Met vloerisolatie voorkomt u dat kou en vocht vanuit de grond en via uw kruipruimte uw woning binnendringen. In aanvulling op dakisolatie, zolderisolatie, spouwmuurisolatie en glasisolatie maakt vloerisolatie de cirkel naar beneden toe rond. U maakt de schil rond uw woning als het ware beneden dicht. Behalve energiebesparing levert vloerisolatie nog veel meer voordelen op, zoals u hierna kunt lezen. Maar de exacte voordelen in uw situatie hangen wel af van de methode van vloerisolatie die u kiest. Daarom worden in dit artikel ook de verschillende soorten vloerisolatie toegelicht.
De voordelen van vloerisolatie
Vloerisolatie heeft de volgende voordelen:
- het houdt de warmte vast: De kruipruimte onder uw vloer heeft een gemiddelde temperatuur van 12 °C en is daarmee veel kouder dan uw kamer. Zonder vloerisolatie raakt uw vloer veel warmte aan de kruipruimte kwijt. Hierdoor voelt uw vloer koud aan. Vloerisolatie weerkaatst de warmte naar boven en houdt die warmte daarmee in uw woning vast. Dit maakt uw eventuele vloerverwarming ook veel effectiever en efficiënter. U neemt immers geen vloerverwarming om uw kruipruimte te verwarmen…
- u bespaart ermee op uw stookkosten: Na een effectieve (deskundig aangebrachte) vloerisolatie kan uw energierekening tot meer dan €200 euro per jaar dalen. U bespaart per vierkante vloermeter maximaal 7 kubieke meter gas.
- u vergroot uw wooncomfort: Door vloerisolatie voelt uw vloer in de winter warmer aan, maar in de zomer juist koeler. Wist u dat de binnentemperatuur door vloerverwarming wel met 4 °C stijgt? U loopt in de winter gerust met uw blote voeten op de vloer, zeker wanneer u vloerisolatie combineert met vloerverwarming.
- uw huis wordt meer waard: Evenals andere methoden van woningisolatie zal ook vloerisolatie bijdragen aan een hoger energielabel. Hierdoor kunt u uw woning tegen een hoger prijs verkopen.
- u levert een bijdrage aan een beter milieu: Met vloerverwarming heeft u minder energie nodig om uw huis warm te houden. Minder energie zoals gas verbruiken betekent een lagere uitstoot van CO2. Hiermee gaat u de opwarming van het klimaat tegen en levert u een bijdrage aan een beter milieu.
Soorten vloerisolatie
Een vloer kan op de volgende manieren worden geïsoleerd:
- isolatie onderkant van de vloer: Om uw vloer aan de onderkant te isoleren, heeft u een kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog nodig. Deze methode is het eenvoudigst, omdat u niets aan uw bestaande vloer hoeft te veranderen. Maar deze soort vloerisolatie is ook effectief: het levert een grotere energiebesparing op dan bijvoorbeeld bodemisolatie in de kruipruimte.
- bodemisolatie in de kruipruimte: Bij deze methode isoleert u de bodem van uw kruipruimte. Dit is een goed alternatief voor isolatie van de onderkant van uw vloer, wanneer uw kruipruimte lager is dan 50 centimeter.
- isolatie van houten ondervloer: Wanneer u onvoldoende ruimte onder uw vloer heeft, is deze isolatiemethode een mogelijkheid. U moet dan natuurlijk wel een houten ondervloer hebben. Bij deze soort vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aangebracht. Hiervoor hoeven alleen op regelmatige afstanden enkele vloerplanken te worden weggehaald, die later weer bovenop het isolatiemateriaal gelegd kunnen worden.
- isolatie bovenop betonnen ondervloer: Deze methode is een optie wanneer u weinig of geen ruimte onder de vloer heeft. Om te voorkomen dat uw vloer te hoog komt te liggen, moet u isolatiemateriaal kiezen dat niet te dik is, maar desondanks toch goed isoleert. Bijvoorbeeld een laag van 6 centimeter isolatie met een Rc van 2,3 m2K/W. Om de isolatielaag af te werken is er wel plaatmateriaal van 2 centimeter dik nodig, bijvoorbeeld OSB-platen. Daarbovenop komt de uiteindelijke vloerbedekking in de vorm van tapijt, parket, tegels of hout.
- nieuwe vloer met isolatie: In combinatie met (nieuwe) vloerverwarming is een nieuwe vloer met isolatie een voor de hand liggende keus. Zeker wanneer u uw vloer niet aan de onderkant kunt isoleren. Vloerverwarming zonder goede vloerisolatie kost onnodig veel energie. Vloerverwarming vereist een vloer met een Rc van minimaal 5 m2K/W.