Welke soorten vloerisolatie van de kruipruimte zijn er?
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Welke-soorten-vloerisolatie-van-de-kruipruimte-zijn-er
Welke soorten vloerisolatie van de kruipruimte zijn er?
Vloerisolatie, kruipruimte-isolatie en bodemisolatie worden vaak in één adem genoemd, maar zijn toch echt verschillende methoden van woningisolatie. De enige overeenkomst is dat ze alle drie op, in of onder de vloer van de woning worden uitgevoerd. Met bodemisolatie en kruipruimte-isolatie wordt meestal hetzelfde bedoeld: isolatie van de bodem van de kruipruimte. Vloerisolatie kan weliswaar via de kruipruimte worden uitgevoerd, maar daarmee isoleert u nog niet uw kruipruimte, maar alleen de onderkant van uw vloer.
De soorten vloer- of bodemisolatie kunnen worden onderverdeeld in:
- isolatie onder de vloer
- isolatie in de vloer
- isolatie op de vloer
Wilt u weten welk van deze drie soorten bodem- of vloerisolatie bij u thuis het meest effectief is? Vraag dan advies aan de isolatie-experts van Plus Isolatie. Die komen graag bij u langs om uw vloer en kruipruimte te beoordelen op de mogelijkheden voor na-isolatie. Wij kunnen alle soorten vloerisolatie vakkundig voor u uitvoeren.
Kruipruimte isolatie onder de vloer
Alle soorten vloerisolatie hebben hetzelfde doel: kou en vocht zoveel mogelijk onder de vloer van de woning houden. Zodat die niet via de vloer het huis binnen kunnen komen. Bij de behandeling van de soorten vloerisolatie beginnen we onderaan: isolatie onder de vloer. Binnen deze categorie zijn er twee methoden van vloerisolatie:
- isolatie van de onderkant van de vloer
- isolatie van de bodem van de kruipruimte
Het isoleren van de onderkant van de vloer is het meest effectief. De isolatielaag tussen de vloer en de kruipruimte houdt niet alleen kou en vocht uit de kruipruimte tegen, maar voorkomt tegelijkertijd dat de warmte in het huis via de vloer naar die kruipruimte weglekt. De temperatuur in de kruipruimte is meestal acht graden lager dan de temperatuur boven de vloer. Het gevolg is dat zodra de verwarming hoger wordt gezet, eerst de kruipruimte warm en droog wordt gestookt. Verwarmde lucht trekt immers altijd van warm naar koud. Een betonnen vloer geeft die warmte via geleiding door aan de kruipruimte. Een houten vloer geleidt weliswaar minder goed, maar heeft altijd wel kieren waardoor de warmte naar de kruipruimte kan ontsnappen. Wanneer u energieverlies als gevolg van een kruipruimte onder uw vloer wilt voorkomen, kunt u het beste de onderkant van uw vloer isoleren.
Om de onderkant van een vloer te isoleren, moet de kruipruimte daaronder minimaal 50 centimeter hoog zijn. Is uw kruipruimte lager of om andere redenen slecht toegankelijk? Dan is isolatie van de onderkant van uw vloer helaas niet mogelijk. Het alternatief is dan dat u het met uw isolatie óf hogerop óf juist lager zoekt. Hogerop betekent dat u isolatiemateriaal in of op de vloer aanbrengt. Wanneer u het lager zoekt, komt u uit bij de bodem van uw kruipruimte. Door die te isoleren houdt u kou en vocht zoveel mogelijk onder de bodem van uw woning. Uw kruipruimte moet minimaal 40 centimeter hoog zijn om de bodem effectief te kunnen isoleren. Er moet altijd een luchtlaag tussen de bodemisolatie en de onderkant van uw vloer over blijven om de kruipruimte te kunnen ventileren en indien nodig bij het leidingwerk te kunnen komen.
Met bodemisolatie voorkomt u niet dat er energie via de vloer naar de kruipruimte lekt. Door bodemisolatie wordt dit energieverlies wél kleiner. U beperkt immers de hoeveelheid ruimte (lucht) onder de vloer die u onbedoeld warm en droog stookt. Ook voorkomt u dat kou en vocht vanuit het zand onder uw woning via de kruipruimte verder uw huis in kunnen trekken.
Isolatie in de vloer
Is uw kruipruimte te laag of te slecht toegankelijk voor isolatie onder uw vloer? Dan blijven in principe alleen de volgende twee alternatieven over: isolatie in de vloer of isolatie boven de vloer.
Isolatie in een houten vloer is alleen mogelijk wanneer die uit een ondervloer, balkenlaag en dekvloer bestaat. Door de loze ruimtes tussen de balken te vullen met isolatiemateriaal zoals PUR, glaswol of steenwol houdt u de warmte in uw woning boven de vloer.
In een betonnen vloer is isolatie alleen mogelijk wanneer u die vloer in meerdere lagen opbouwt. Bijvoorbeeld een ondervloer met daar bovenop een laag isolerend plaatmateriaal (zoals EPS platen) en daar bovenop weer een betonnen of houten dekvloer. Deze constructie wordt meestal toegepast bij de aanleg van vloerverwarming. Zonder een laag isolatie onder het leidingwerk van de vloerverwarming ontstaat er veel energieverlies, omdat de warmte uit die leidingen dan via de betonnen vloer naar beneden toe weglekt.
Isolatie boven de vloer
U kunt bovenop uw bestaande vloer altijd een laag isolatie aanbrengen. Bijvoorbeeld tussen een houten of betonnen ondervloer en de vloerbedekking van zeil, tegels, tapijt of parket. Hoe dikker de isolatielaag bovenop uw vloer, hoe hoger de vloer uw woning in komt, maar hoe effectiever de isolatie. Wanneer u die dikte wilt beperken maar wel effectief wilt isoleren, moet u op zoek naar isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. U heeft dan een minder dikke laag nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken.