Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuur

isolatie?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Wat-zijn-de-grootste-fouten-bij-spouwmuurisolatie
 

Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?

Modern en gecertificeerd isolatiemateriaal voor spouwmuren is slijt- en vochtbestendig. Het verkruimelt niet en zakt in de spouw ook niet naar beneden. Maar wanneer het isolatiemateriaal niet gecertificeerd is of ondeskundig in de spouw wordt aangebracht, kunnen er wel degelijk problemen ontstaan. Daarom gaan we hierna in op de grootste fouten (problemen) bij spouwmuurisolatie. Omdat al die problemen het gevolg zijn van ondeskundig handelen, zijn ze eenvoudig te voorkomen door een gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie in te schakelen. Plus Isolatie is gecertificeerd door SKG-IKOB en lid van VENIN, een landelijke brancheorganisatie van na-isolatiebedrijven. Wij werken bij voorkeur met het kwalitatief hoogwaardige Supafil, een glaswol van Knauf.

De meeste problemen bij spouwmuurisolatie ontstaan als gevolg van:

  • een ongeschikte gevel 
  • een gebrekkige voorbereiding
  • verkeerd isolatiemateriaal

Een voor spouwmuurisolatie ongeschikte gevel

Een gevel kan om verschillende redenen ongeschikt zijn voor isolatie, ook wanneer het een spouwmuur met voldoende spouwbreedte betreft. Denk bijvoorbeeld aan een spouwmuur met geglazuurde stenen of dampdichte verf. Wanneer u de spouw van zo’n gevel vol stopt met isolatiemateriaal, dan kan de buitenmuur onvoldoende ademen. Hierdoor kunnen er vochtproblemen in de muur ontstaan.

Een spouwmuur is ook ongeschikt voor isolatie wanneer de gevel onvoldoende vorstbestendig is. Dit speelt bij gevels van bepaalde soorten steen, zoals strengpers of verblend. Die stenen kunnen niet goed tegen vorst. In de winter bevriest het vocht dat in die stenen trekt. Hierdoor zet het vocht uit en barsten de stenen. Dit kan wel worden opgelost door de gevel eerst te impregneren en pas daarna te isoleren.

Een spouwmuur moet ook schoon en leeg zijn. Wanneer het buitenblad (de buitenmuur) en het binnenblad (de binnenmuur) van een spouwmuur elkaar raken door stenen of cementresten die in de spouw gevallen zijn, ontstaat er een koudebrug in de spouw. Dat is een plek in de spouw waar warme vochtige lucht afkoelt en condenseert. Daar gaat veel warmte en dus energie mee verloren. Dit doet afbreuk aan de isolatiewaarde van het nieuwe isolatiemateriaal in uw spouw. Door uw spouw eerst grondig te laten schoonmaken en leegmaken kunt u zo’n koudebrug voorkomen.

Een gebrekkige voorbereiding

We zagen al dat niet elke spouwmuur zich even goed leent voor spouwmuurisolatie. Ga daarom nooit in op offertes van isolatiebedrijven die zonder uw woning en gevel te hebben bekeken al kunnen zeggen hoe ze uw spouwmuur het beste kunnen isoleren en wat dat gaat kosten. Wanneer u met een dergelijk bedrijf in zee gaat, neemt u het risico op een spouwmuurisolatie die u nooit terugverdient. Een deskundig en gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie zal altijd eerst bij u thuis komen om te onderzoeken:

  • wat de ligging van uw huis is: 

Het maakt nogal verschil of uw gevel veel wind en regen vangt, of dat uw huis meer in de luwte staat. Een spouwmuur die in de wind en regen staat moet extra vochtbestendig zijn om met succes te kunnen worden geïsoleerd. Het kan nodig zijn om uw gevel eerst te impregneren, alvorens er spouwmuurisolatie wordt toegepast. 

  • wat de spouwbreedte is: 

Een gemiddelde spouwmuur heeft inclusief beide muren een breedte van ongeveer 26 centimeter, waarvan de spouw ongeveer 6 centimeter in beslag neemt. Een smallere spouw kan minder isolatiemateriaal bevatten en zal daarom na isolatie minder bijdragen aan de isolatiewaarde van de woning als geheel. In een bredere spouw zal meer isolatie moeten worden aangebracht om de gevel effectief te kunnen isoleren. 

  • wat de staat van de gevel en spouw is: 

De spouw moet schoon en leeg zijn, zoals eerder opgemerkt. Wanneer uw spouw al eens eerder is geïsoleerd en de resten van dat isolatiemateriaal nog in de spouw zitten, moeten die eerst worden verwijderd. De gevel zelf mag niet te veel scheuren hebben en ook het voegwerk moet nog in goede staat zijn.

Een isolatiebedrijf kan de breedte en staat van uw spouw alleen beoordelen door endoscopisch onderzoek uit te voeren. Bij dit onderzoek kijkt men via een gaatje in de voeg van de buitenmuur met een camera in uw spouw.

Verkeerd isolatiemateriaal

De kwaliteit van isolatiemateriaal is voor een leek niet of nauwelijks te beoordelen. Vraag het isolatiebedrijf daarom of zij kunnen aantonen dat zij met gecertificeerd isolatiemateriaal werken.

Bij spouwmuurisolatie wordt meestal PUR-schuim, EPS-korrels, steenwol of glaswol als isolatiemateriaal gebruikt. Deze materialen verschillen onderling in isolatiewaarde, milieuvriendelijkheid en kosten. Hoe dunner uw spouw is, hoe hoger de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal moet zijn om voldoende effect te bereiken.

Plus Isolatie werkt met Supafil van Knauf. Supafil is een duurzame glaswol met hoogwaardige thermische en akoestische eigenschappen. Deze eigenschappen zorgen voor een hoge energiebesparing en verbeteren het geluidscomfort in uw woning. Supafil is brandwerend en reguleert op een correcte manier de vochthuishouding in de spouwmuur.

offerte spouwmuurisolatie