Wat is vloerisolatie?
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Wat-is-vloerisolatie
Wat is vloerisolatie
De naam zegt het al. Bij vloerisolatie wordt er een laag isolatiemateriaal aan de onderkant van uw woonkamervloer ondergebracht. Dit wordt gedaan via de kruipruimte die voor dit doel minstens 50 centimeter hoog moet zijn. Vloerisolatie is voor de meeste huizen geschikt en leidt in uw woning tot minder energieverlies en daarmee tot een lagere energierekening.
Wilt u weten wat de mogelijkheden voor vloerisolatie bij u thuis zijn? Vraag dan vrijblijvend advies aan Plus Isolatie, uw partner in woningisolatie.
Materialen vloerisolatie
De volgende materialen worden toegepast bij vloerisolatie:
- thermoskussens
- platen van kurk
- hout
- vlas
- EPS
- PUR-schuim
- glas- of steenwol
Hoe wordt vloerisolatie aangebracht?
Vloerisolatie wordt nogal eens verward met bodemisolatie. Bij bodemisolatie wordt er isolatiemateriaal op de bodem van uw kruipruimte aangebracht. Bij vloerisolatie komt het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer van uw begane grond. Hierbij wordt er wel via de kruipruimte gewerkt, omdat dit de enige manier is om onder uw begane grond te komen.
De manier waarop het isolatiemateriaal onder de vloer van uw begane grond wordt aangebracht, hangt af van het gekozen isolatiemateriaal. Stel dat u kiest voor PIF isolatiefolie. Dit isolatiemateriaal bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie met tussen die lagen luchtkussentjes. Eerst worden er vlak onder de vloer (dus bovenin uw kruipruimte) lijnen gespannen. Vervolgens wordt de folie zo strak en naadloos mogelijk in de ruimte tussen de lijnen en de onderkant van uw vloer gestopt.
Als materiaal voor vloerisolatie kan bijvoorbeeld ook PUR of gespoten glaswol worden toegepast. Dit materiaal wordt met een spuitpistool tegen de onderkant van uw vloer gespoten. Na een bepaalde tijd is het materiaal opgedroogd en is de geïsoleerde vloer uitgehard. Hierna kan de koude of vochtige lucht uit de kruipruimte niet meer via de vloer van de begane grond uw woning binnendringen. Door vloerisolatie stijgt de temperatuur van uw vloer al snel zo’n twee tot vier graden.
Het ligt voor de hand om vloer- en bodemisolatie te combineren. Wilt u uw vloer isoleren en is uw kruipruimte (of de bodem daarvan) nog niet geïsoleerd? Op de bodem van de kruipruimte komt dan eerst een dampremmende folie van kunststof. Dit voorkomt dat koude vochtige lucht via de muren van uw kruipruimte naar het isolatiemateriaal aan de onderkant van uw vloer trekt en dat materiaal daar vochtig maakt.
In sommige kruipruimtes staat af en toe een laagje water. Dit kan worden opgelost met een drijvend luchtkussenfolie of met een laagje piepschuim (EPS).
Wat is bodemisolatie?
Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer is nog een luchtlaag aanwezig. Deze is tamelijk koud en wordt geventileerd. Bodemisolatie wordt met name geadviseerd wanneer het isoleren van de boven- of onderkant van uw vloer niet mogelijk is.
Bodemisolatie is alleen mogelijk in kruipruimtes die minimaal 40 centimeter hoog zijn.
Materialen bodemisolatie
Bij bodemisolatie worden meestal de volgende isolatiematerialen toegepast:
- EPS-chips: verschillende vormen piepschuim in stukjes
- EPS-korrels of parels: bolletjes piepschuim
- Biofoam korrels: bolletjes piepschuim van hernieuwbare grondstoffen
- rechthoekige plastic zakken ofwel matrassen gevuld met EPS-korrels
- schuimbeton
- schelpen
EPS-chips, EPS-korrels en biofoam korrels worden in de kruipruimte geblazen of los op de bodem gestort. De laag moet zo vlak mogelijk zijn en minstens 17,5 centimeter dik.
Rechthoekige matrassen met EPS-korrels worden op de bodem van de kruipruimte tegen de muur aangelegd. Bij schuimbeton wordt isolerend beton gestort op een laag folie met een nieuwe dekvloer. Matrassen of schuimbeton vereisen een kruipruimte van minimaal 40 centimeter hoog.
Schelpen houden de kruipruimte droog door de bodem af te sluiten. Ze isoleren echter nauwelijks. De laag schelpen moet minimaal 20 centimeter dik zijn en minstens 10 centimeter boven het hoogste grondwaterniveau liggen.
Aandachtspunten bij vloer- en bodemisolatie
Om van vloerisolatie of bodemisolatie een succes te maken, moet u de volgende aandachtspunten hanteren:
- zorg voor voldoende ventilatiegaten in de buitenmuren
- controleer leidingen en (gas)buizen
- isoleer de spouwmuur
- check of de vloer nog goed is
- controleer op optrekkend vocht
- sluit een eventueel kruipluik goed af
- verwijder rommel
- pomp water weg
Vloer- en bodemisolatie verschillen onderling weinig van techniek. Bij vloerisolatie wordt de onderkant van de begane grond geïsoleerd. Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de vloer van de kruipruimte aangebracht. Bodemisolatie wordt ook vaak toegepast in nieuwbouwwoningen.
Er zijn ook andere manieren om uw vloer te isoleren, zoals een houten of betonnen ondervloer en het aanbrengen van een nieuwe vloer. Maar deze methoden van vloerisolatie zijn duurder of ingewikkelder en minder effectief.