Wat is de isolatiewaarde van spouwmuur

isolatie

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Wat-is-de-isolatiewaarde-van-spouwmuurisolatie
 

Wat is de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie?

Wat voegt spouwmuurisolatie toe aan de isolatiewaarde van uw woning als geheel, en daarmee aan het terugdringen van het energiegebruik? Om die vraag te kunnen beantwoorden, moet u weten wat de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie is. De isolatiewaarde van een spouwmuur bestaat uit de isolatiewaarde van de spouwmuur zonder isolatie en de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal in de spouwmuur.

Hoe meer isolatiemateriaal er in uw spouwmuur kan, hoe groter de isolatiewaarde van uw spouwmuur als geheel. Uit onderzoek blijkt dat na-isolatie van uw spouwmuur de isolatiewaarde van die spouwmuur met een factor 5 kan verhogen. Plus Isolatie komt graag bij u langs om te beoordelen hoeveel effect spouwmuurisolatie op úw energierekening heeft.

offerte spouwmuurisolatie

De lambda waarde van het isolatiemateriaal

De lambda waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt van een materiaal. Het symbool van deze waarde is λ. De lambda staat voor de hoeveelheid warmte die bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin (K) door een materiaal van 1 m dikte en een oppervlakte van 1 m2 stroomt. Hoe lager de λ, hoe beter de thermische isolatie van het materiaal. Een lage λ staat dus voor een hoge isolatiewaarde. Materiaal dat de warmte slecht geleidt, isoleert dus goed. Isolatiemateriaal met een lage Lambda waarde houdt de warmte goed tegen. Een lage λ staat dus voor een hoge warmteweerstand. De warmteweerstand wordt weergegeven met de letter R, waarover straks meer. Nu is de warmteweerstand van een materiaal niet alleen afhankelijk van de warmtegeleidingscoëfficiënt (de lambda waarde), maar ook van de dikte van dat materiaal. Hoe dikker het materiaal en hoe lager de lambda waarde (λ), hoe hoger de warmteweerstand (R). Dit maakt direct inzichtelijk dat de isolatiewaarde van uw spouwmuur afhankelijk is van de breedte van de spouw. Hoe breder uw spouw, hoe dikker (breder) de laag isolatiemateriaal die erin past.

Isolatiewaarde van spouwmuurisolatie

De warmteweerstand en daarmee de isolatiewaarde van een constructie zoals een spouwmuur wordt aangeduid met Rc. De c staat voor constructie. Rc is dus de warmteweerstand (isolatiewaarde) van een constructie als geheel, zoals een spouwmuur.

Behalve de Rc-waarde is er ook een Rd-waarde. De d staat voor ‘declared’ en dat is de door de fabrikant opgegeven warmteweerstand van het isolatiemateriaal. Wanneer u de Rc-waarde van uw spouwmuur zonder isolatie weet, kunt u uitrekenen hoe groot die waarde wordt na isolatie. U hoeft hiervoor alleen te weten wat de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het isolatiemateriaal is en met welk volume (welke dikte) dit materiaal in uw spouwmuur komt.

Uit onderzoek blijkt dat alle isolatiematerialen die voor spouwmuurisolatie worden gebruikt, ongeveer even goed isoleren. Met uitzondering van opencellige PUR, dat in principe alleen een optie is bij spouwmuren die smaller zijn dan 4 centimeter. Opencellige PUR heeft een lagere isolatiewaarde dan glaswol en EPS, maar die laatste twee isolatiematerialen zijn niet geschikt voor een spouw die smaller is dan 4 centimeter. Opencellige PUR is dan zo ongeveer het enige alternatief.

De isolatiewaarde die u met na-isolatie van uw spouwmuren kunt bereiken, hangt meer af van de spouwbreedte dan van het gebruikte isolatiemateriaal.

De isolatiewaarde van een gemiddelde spouwmuur zonder isolatie heeft een Rc-waarde van 0,4 m2 K/W. Mét isolatiemateriaal haalt de spouwmuur een isolatiewaarde van 2,0 m2 K/W. We praten dan over een spouwmuur met een totale breedte (inclusief buiten- en binnenmuur) van ongeveer 26 centimeter en een spouw van circa 6 centimeter breed. De dikte van de stenen muren en de isolatiewaarde van het steen dragen ook bij aan de Rc-waarde van de spouwmuur.

offerte spouwmuurisolatie

Is alleen spouwmuurisolatie voldoende?

Uit het voorgaande blijkt dat u met spouwmuurisolatie de isolatiewaarde van uw spouwmuur vijf keer zo groot maakt. Overigens is een Rc-waarde van 2,0 m2 K/W bij lange na niet voldoende om uw huis energieneutraal te maken. Om dat te bereiken moeten uw spouwmuren minimaal een Rc-waarde van 4,5 m2 K/W halen. Dat is ook de minimale Rc-waarde van de gevel die het Bouwbesluit aan nieuwbouwwoningen voorschrijft. Met alleen na-isolatie van uw spouwmuur gaat u die waarde niet bereiken. Nu is die waarde voor bestaande woningen niet verplicht. Wanneer u desondanks met uw bestaande woning die waarde nastreeft, zult u dus meer maatregelen moeten nemen dan alleen spouwmuurisolatie. Zo kunt u uw gevel aan de binnen- of buitenkant extra isoleren, bijvoorbeeld met behulp van een voorzetwand.

De hiervoor genoemde Rc-waarden zijn gebaseerd op gemiddelden en dus indicatief. De Rc-waarde van uw spouwmuur ná isolatie kan hiervan afwijken.

Spouwmuurisolatie is een relatief goedkope methode om de isolatiewaarde van uw gevel flink te verhogen. Via een lagere energierekening verdient u die investering snel terug. Overweegt u na-isolatie van uw spouwmuur? Laat Plus Isolatie dan bij u thuis nagaan hoeveel isolatiewaarde en energiebesparing deze maatregel in uw situatie oplevert. Ons advies is deskundig en vrijblijvend.