Wat is de goedkoopste spouwmuu
risolatie?
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Wat-is-de-goedkoopste-spouwmuurisolatie
Wat is de goedkoopste spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie is de goedkoopste methode van gevelisolatie. U gebruikt immers uw bestaande spouw, zodat u de gevelconstructie zelf niet hoeft aan te passen. Voor een bedrag tussen de €700 en €2000 euro kunt u uw spouwmuren in de meeste gevallen volledig na-isoleren. De exacte kosten zijn onder andere afhankelijk van het type en de omvang van uw woning.
Afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal zijn er verschillende methoden om uw spouwmuur te isoleren. Zo kunt u PUR-schuim, EPS-parels, steenwol of glaswol in uw spouw laten aanbrengen. Aan het ene isolatiemateriaal hangt een ander prijskaartje dan aan het andere materiaal. Maar omdat ook de isolatiewaarde en milieuvriendelijkheid tussen deze isolatiematerialen verschilt, is het wel zo verstandig om naar de prijs-kwaliteitsverhouding te kijken, en dus niet alleen naar de prijs.
Prijs-kwaliteitverhouding van isolatiematerialen
Van alle materialen die bij spouwmuurisolatie worden gebruikt, heeft opencellige PUR (polyurethaanschuim) de laagste isolatiewaarde. Dit in tegenstelling tot geslotencellige PUR, dat een hogere isolatiewaarde heeft. Maar bij spouwmuurisolatie wordt vrijwel alleen de opencellige variant toegepast. De geslotencellige PUR heeft een hogere massa en daardoor een grotere expansiekracht. Geslotencellige PUR zet met zoveel kracht uit, dat deze ongeschikt is voor spouwmuurisolatie. Ga daarom bij uw vergelijking van de isolatiewaarde van materialen voor spouwmuurisolatie altijd uit van opencellige PUR.
PUR blijft goed op zijn plaats zitten; het verzakt niet. Daar staat tegenover dat PUR het duurste isolatiemateriaal is en enkele milieutechnische nadelen heeft. Wanneer u de prijs-kwaliteitverhouding in acht neemt, kunt u uw spouwmuur beter isoleren met glaswol of EPS-parels (polystyreen parels). Beide materialen worden in de spouw geblazen en zijn een stuk goedkoper dan PUR. Hun isolatiewaarde is iets lager dan dat van PUR, maar nog altijd hoog genoeg om op een rendabele manier bij te dragen aan uw woningisolatie.
Bij een smalle spouwmuur (smaller dan 4 cm) is PUR de enige optie. Glaswol of EPS kunnen dan niet worden toegepast. Dit komt door de hoge druk waarmee deze materialen de spouw in worden geblazen. In een smalle spouw is hiervoor te weinig ruimte, waardoor het glaswol of de EPS-korrels zich niet goed kunnen verspreiden in de spouw. Ook kan de inblaasapparatuur dan vast slaan in het materiaal. Bij een spouw van 4 cm of breder kunnen glaswol en EPS echter prima worden toegepast.
Milieuvriendelijkheid van isolatiematerialen
PUR is het minst milieuvriendelijk van alle isolatiematerialen die in een spouwmuur kunnen. Maar hoe pakt de ecologische afweging tussen glaswol en EPS-parels uit? Onderzoek toont aan dat de huidige generatie glaswolvlokken weinig milieubelastend is. De grondstoffen voor glaswol zijn volop aanwezig, zoals gerecycled glas, zand en andere mineralen. Daarnaast is glaswol zelf ook recyclebaar.
Plus Isolatie werkt met Supafil van Knauf. Supafil is een duurzame glaswol met hoogwaardige thermische en akoestische eigenschappen. Deze eigenschappen zorgen voor een hoge energiebesparing en verbeteren het geluidscomfort in uw woning. Supafil is brandwerend en reguleert op een correcte manier de vochthuishouding in de spouwmuur.
Andere eigenschappen van isolatiematerialen
Isolatiematerialen verschillen niet alleen van elkaar in isolatiewaarde, maar ook in bijvoorbeeld geluidsisolerend vermogen en vochtbestendigheid. Woont u aan een drukke straat? Dan is het raadzaam om bij de keuze van het isolatiemateriaal in uw spouw ook op geluidsisolatie te selecteren. Op dit aspect scoort glaswol van Supafil beter dan PUR-schuim of EPS-korrels. Lees op onze spouwmuurisolatie pagina aanvullende informatie over de lambda-waardes en isolatiewaardes van isolatiematerialen.