Wat is de beste spouwmuur
isolatie?
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Wat-is-de-beste-spouwmuurisolatie
Wat is de beste spouwmuurisolatie?
Het na-isoleren van spouwmuren is een goedkope en effectieve methode van woningisolatie. Daar zijn de meeste isolatiedeskundigen het wel over eens. Maar welk isolatiemateriaal kan hierbij het beste worden gebruikt? Bedenk dat isolatiematerialen verschillen in isolatiewaarde, milieuvriendelijkheid en kosten. Maar ook dat niet elk isolatiemateriaal even goed in elke spouwmuur past. Het hangt dus helemaal van uw persoonlijke situatie, budget en wensen af welk isolatiemateriaal het beste bij de na-isolatie van uw bestaande spouwmuren kan worden gebruikt.
De isolatiespecialisten van Plus Isolatie komen graag bij u langs om de situatie bij u thuis te beoordelen. Hierna geven wij u een vrijblijvend advies over het isolatiemateriaal waarmee wij uw spouwmuren het beste kunnen isoleren.
Isolatiematerialen voor spouwmuren
Bij spouwmuurisolatie worden onder andere de volgende isolatiematerialen toegepast:
- Minerale glaswol
- EPS-parels
- UF-schuim
- PUR-schuim
Isolatiewaarde van spouwmuren met en zonder isolatie
Leveranciers van een specifiek isolatiemateriaal benadrukken de isolatiewaarde van hun materiaal. Maar onderzoek toont aan dat alle isolatiematerialen ongeveer even goed isoleren. De isolatiewaarde die u met de na-isolatie van uw spouwmuren kunt bereiken, hangt meer af van de breedte van de spouw dan van het gebruikte isolatiemateriaal. Inclusief de stenen muren aan beide kanten is een eensteens spouwmuur meestal 26 centimeter breed; 10 centimeter breedte per muur en een spouwbreedte van 6 centimeter. De isolatiewaarde (Rc-waarde) van een spouwmuur met deze breedte zonder isolatiemateriaal bedraagt ongeveer 0,4 m2 K/W. Mét isolatiemateriaal haalt deze spouwmuur een isolatiewaarde van ongeveer 2 m2 K/W. Deze getallen zijn gebaseerd op gemiddelden en dus indicatief. De uiteindelijke Rc-waarde van uw spouwmuur ná isolatie kan hiervan afwijken.
Milieuvriendelijkheid van isolatiematerialen
Bij het verwerken van PUR komen schadelijke stoffen vrij. Daarom is PUR minder milieuvriendelijk dan de meeste andere isolatiematerialen die bij spouwmuurisolatie worden toegepast.
EPS (piepschuim) wordt uit aardolie gemaakt. Het bestaat voor 2% uit kunststof en voor 98% uit lucht. Omdat EPS in de spouw wordt verlijmd, is het minder milieuvriendelijk dan glaswol.
De glaswolvlokken die momenteel bij spouwmuurisolatie worden toegepast zijn relatief milieuvriendelijk. Glaswol is deels recyclebaar en samengesteld uit grondstoffen die nog (lang) niet zijn uitgeput, zoals gerecycled glas, zand en andere mineralen. Dit geldt ook voor Supafil van Knauf. Dit is een hoogwaardige, duurzame en brandveilige glaswol. Met Supafil in uw spouwmuren bespaart u niet alleen energie, maar verbetert u ook het geluidscomfort in uw woning. Kiest u ervoor om uw spouwmuren door Plus Isolatie te laten isoleren met glaswol? U kunt er dan op vertrouwen dat wij Supafil gebruiken. Dat is op zich al een goede reden om voor Plus Isolatie te kiezen.
Wat is in uw situatie de beste spouwmuurisolatie?
Terug naar de vraag wat de beste spouwmuurisolatie is. Kijken we naar een integrale afweging tussen isolatiewaarde, kosten en milieuvriendelijkheid, dan wint glaswol het van PUR-schuim en EPS-korrels. Glaswol heeft samen met EPS een betere prijs-kwaliteitverhouding dan PUR en beide isolatiematerialen zijn ook milieuvriendelijker dan PUR. De keus tussen glaswol en EPS valt op ecologische gronden uit in het voordeel van glaswol.
In uw persoonlijke situatie heeft u echter niet voldoende aan een algemene vergelijking tussen de verschillende materialen voor spouwmuurisolatie. Het punt is namelijk dat niet elke spouwmuur zich even goed leent voor elk isolatiemateriaal. Denk hierbij aan de spouwbreedte, het type steen en de voegbreedte. In een heel smalle spouwmuur is PUR vaak de enige optie.
Overweegt u na-isolatie van uw spouwmuren? Laat Plus Isolatie dan bij u thuis beoordelen welk isolatiemateriaal uw spouw het beste isoleert, rekening houdend met de afweging tussen prijs, kwaliteit en milieuvriendelijkheid. Ons advies is deskundig en vrijblijvend.