Hoe voorkom ik schimmel in mijn spouwmuur?
Gratis adviesgesprek aanvragen
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Schimmel-in-spouwmuur
Schimmel in spouwmuur
De huidige gecertificeerde spouwmuurisolatie materialen kunnen goed tegen vocht en dragen bij aan de vochtregulatie in uw spouwmuur. In het verleden werden vaak niet gecertificeerde producten gebruikt waardoor dit proces wel eens verstoord werd. Deze producten waren meestal niet bestand tegen vocht van buitenaf. Angst voor schimmelvorming op uw binnenmuren is daarom zeker geen reden om na-isolatie van uw spouwmuur achterwege te laten. Isolatie van uw spouwmuur voorkomt namelijk dat er binnen in de muur een dauwpunt ontstaat. Door de isolatie wordt dit dauwpunt verlegd naar het buitenblad van uw spouwmuur. Heeft u nu last van schimmels op uw binnenmuur zonder spouwmuurisolatie? Na spouwisolatie lost u in veel gevallen juist die vervelende schimmels op.
Afhankelijk van de kwaliteit en de ligging van uw spouwmuur kan het nodig zijn om die eerst te impregneren, alvorens de spouw wordt geïsoleerd. Plus Isolatie is een gecertificeerd isolatiebedrijf dat altijd eerst uw muur inspecteert alvorens deze te isoleren. Wij kunnen uw muur indien nodig eerst impregneren. U heeft dan een vochtbestendige buitenmuur, waardoor vochtdoorslag als gevolg van regen geen kans krijgt. Met deze maatregel kunt u optrekkend grondvocht en vocht dat vanuit de woning in de muren trekt helaas niet voorkomen. Maar tegen schimmelvorming als gevolg van optrekkend grondvocht en condensatie van vocht in uw woning kunt u gelukkig wel andere maatregelen nemen. Wilt u weten welke dit zijn? Lees dan vooral verder.
Oorzaken van schimmelvorming
Schimmel in uw woning kan ontstaan door:
- condensatievocht
- grondvocht
- vochtdoorslag
Schimmelvorming in spouwmuren wordt vooral veroorzaakt door grondvocht en vochtdoorslag. Van al het vocht dat van binnenuit de woning komt, verlaat maar 2% via de muren de woning. Het resterende deel (98%) verlaat het huis via ventilatie. Toch kan in slecht geventileerde woningen al snel meer dan 2% vocht in de muren trekken. Daarom draagt goede woningventilatie bij aan het effect en de duurzaamheid van uw spouwmuurisolatie.
Wat te doen tegen condensatievocht in uw spouw?
Overal waar mensen wonen en werken ontstaat er warme en vochtige lucht. Door een woning of bedrijfsgebouw goed te ventileren, verdwijnt dat vocht vanzelf weer uit het binnenklimaat. Omdat warme lucht opstijgt, zitten ventilatieopeningen zoals ramen, kokers en roosters meestal bovenin de ruimte. Daar kan de warme en vochtige lucht op een natuurlijke manier de woning verlaten. In slecht geventileerde ruimtes zakt de lucht weer naar beneden en koelt die af. Het vocht in de lucht gaat dan condenseren op relatief koude oppervlakken zoals muren en ramen. Die plaatsen noemen we koudebruggen.
Condensatievocht in de muren is herkenbaar aan losrakend behang, afbrokkelend pleisterwerk, zwarte uitslag of schimmelvorming. Via de binnenmuur van uw woning kan het vocht uw spouw intrekken en daar het isolatiemateriaal aantasten. Is uw spouw nog niet geïsoleerd? Dan kan het vocht via ventilatie in de spouw alsnog verdampen en op die manier uw woning verlaten. Maar dat biedt geen oplossing voor de schade die het vocht dan al op uw binnenmuren heeft aangericht. Dus ook zonder spouwmuurisolatie is goede ventilatie van uw woning heel belangrijk. Dat is de enige effectieve maatregel om schimmelvorming in uw spouw muur als gevolg van condensatievocht te voorkomen.
Wat te doen tegen grondvocht in uw spouw?
Grondvocht is vocht dat vanuit uw kruipruimte of de bodem uw muren intrekt. De muren zuigen het vocht als het ware omhoog. Na isolatie van uw spouwmuur krijgt grondvocht onvoldoende kans om via de spouw te ventileren en verdampen. Het vocht kan zich hierdoor gaan ophopen in het isolatiemateriaal en de muren. In woningen met oud en onvoldoende vochtbestendig isolatiemateriaal in de spouw is dit te zien aan schimmelvorming in de spouwisolatie.
Spouwmuurisolatie is niet de oorzaak van grondvocht in spouwmuren. Oorzaak is een onvoldoende vochtwerende buitenmuur, waardoor vocht vanuit de grond de spouwmuur ingezogen wordt. In een niet geïsoleerde spouwmuur zorgt de spouw ervoor dat dit vocht al ventilerend de woning weer verlaat. Bijvoorbeeld via het ventilatierooster waarmee ook de kruipruimte wordt geventileerd. Door spouwmuurisolatie wordt deze ventilatieroute afgesneden, waardoor het vocht in het isolatiemateriaal en de muur trekt.
Door uw spouwmuur te injecteren met een vochtwerende vloeistof kunt u voorkomen dat het vocht hoger optrekt en ook uw binnenmuren aantast. Bij deze methode worden er eerst om de zoveel centimeter kleine gaatjes in uw binnen- of buitenmuur geboord. Vervolgens wordt er via die gaatjes onder hoge druk een waterwerende vloeistof in uw spouwmuur gespoten.
Wat te doen tegen vochtdoorslag in uw spouw?
Wanneer uw spouwmuur vol in de wind en de regen staat, kan het vocht van het regenwater in uw buitenmuur trekken en daar zelfs doorheen slaan. Vocht dat door een muur slaat, leidt evenals optrekkend grondvocht tot vocht- en schimmelvorming in uw spouw en op den duur ook op de binnenmuren. Door uw buitenmuren te impregneren met een vochtafstotende laag voorkomt of beperkt u vochtdoorslag als gevolg van regen. Of impregnatie van uw spouwmuur nodig is, hangt vooral af van het type steen en de staat van de voegen.
Plus Isolatie impregneert uw buitenmuur indien nodig met een vloeistof in sprayvorm. De laag die wij hierbij op uw muur aanbrengen, voorkomt niet alleen vochtdoorslag maar ook de schadelijke inwerking van zure regen, luchtvervuiling en roet. Wij geven 10 jaar garantie op dit beschermende effect. Omdat de impregneervloeistof moet intrekken, is het niet mogelijk om geglazuurde stenen of met olie, verf of kunsthars behandelde gevels te impregneren.