Muurisolatie
Gratis adviesgesprek aanvragen
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Muurisolatie-buitenkant
Muurisolatie buitenkant
Heeft u geen spouwmuur? Dan is spouwmuurisolatie geen optie. Maar u kunt uw gevel dan nog wel op twee andere manieren isoleren: door isolatiemateriaal op de binnenkant óf buitenkant van uw muur aan te brengen. Maar evenals voor spouwmuurisolatie geldt ook voor deze twee andere manieren van gevelisolatie dat u die investering via een lagere energierekening uiteindelijk terugverdient.
Wilt u via gevelisolatie de isolatiewaarde van uw woning verhogen? Het is dan belangrijk om na te gaan welke manieren van muurisolatie bij u thuis mogelijk zijn en welke methode het meeste rendement oplevert. Houd ook rekening met aspecten zoals het aanzien van uw woning (bij isolatie aan de buitenkant) en de ruimte die u binnen over wilt houden (bij isolatie aan de binnenkant). De isolatie-experts van Plus Isolatie adviseren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden van muurisolatie en hun onderlinge voor- en nadelen. Hierna leest u meer over muurisolatie aan de buitenkant van uw gevel.
Isolatiewaarde van muurisolatie aan de buitenkant
Bij gevel- of wandisolatie aan de buiten- of binnenkant van de muur heeft u meer invloed op de dikte van het isolatiepakket dan bij spouwmuurisolatie. Uiteraard is de mogelijke dikte wel afhankelijk van de ruimte die u heeft. Bij spouwmuurisolatie bepaalt de spouwbreedte wat de isolatiedikte en daarmee de isolatiewaarde van uw spouwmuur wordt. Stel dat u geen spouwmuur heeft, maar wel voldoende ruimte rond uw woning om een laag isolatiemateriaal van 13 centimeter op uw buitenmuur te ‘plakken’. De isolatiewaarde (Rc) van uw buitenmuur wordt dan ongeveer 4 m2 K/W. In een spouwmuur is een isolatielaag maximaal 7 centimeter dik, met een Rc van hooguit 2 m2 K/W als resultaat.
Isolatiemateriaal bij muurisolatie aan de buitenkant
De isolatiewaarde van muurisolatie aan de buitenkant van de woning is niet alleen afhankelijk van de dikte van het isolatiepakket dat u op de muur aanbrengt, maar ook van de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal dat hierbij wordt toegepast. Dit isolatiemateriaal bestaat meestal uit kunststofplaten van polystyreen hardschuim (XPS). Dit isolatiemateriaal heeft een hoge isolatiewaarde en is goed bestand tegen vocht. De XPS-platen worden met behulp van een lijmspecie tegen uw buitenmuur geplakt, eventueel ondersteund door een lichtmetalen frame.
Afwerking van muurisolatie aan de buitenkant
U wilt uw buren uiteraard niet tegen isolatiemateriaal aan laten kijken. Bij gevelisolatie of wandisolatie van de buitenkant van uw woning is daarom altijd afwerking nodig.
Er bestaan globaal drie manieren om isolatie aan de buitenkant van uw gevel af te werken:
- met steenstrips
- met stucwerk (sierpleister)
- met gevelbekleding (hout, kunststof of cementplaten)
Uw kozijnen kunnen meestal blijven zitten. Om de isolatie goed op de kozijnen en dakrand aan te laten sluiten, kunnen speciale dunne strips worden toegepast.
Door de afwerking gaat uw woning er na de isolatie wel anders uit zien. Daarom heeft u voor muurisolatie aan de buitenkant van uw huis van de gemeente een Omgevingsvergunning nodig. Bij twee-onder-een-kapwoningen, rijtjeswoningen, beschermde stadsgezichten en monumentale panden is een vergunning voor één van bovenstaande isolatiemethoden niet altijd even mogelijk.
Voordelen van muurisolatie aan de buitenkant
Muurisolatie aan de buitenkant van uw woning heeft de volgende voordelen:
- het isolatiemateriaal wordt naadloos aangebracht (geen koudebruggen)
- het comfort in uw woning neemt toe
- een hoge isolatiewaarde (en dus fors lagere energiekosten)
- betere bescherming van uw gevel tegen weersinvloeden en doorslaand vocht
- uw woning wordt door de nieuwe buitenmuur meer waard
- geen ruimteverlies in de woning (zoals bij binnenisolatie)
Het ontbreken van een spouwmuur is dus zeker niet de enige goede reden om voor buitenisolatie van uw gevel te kiezen. Buitenisolatie is zelfs een voor de hand liggende keus wanneer uw buitenmuur beschadigd is en u hierdoor vochtproblemen in uw huis heeft. Ook kunt u buitenmuurisolatie desgewenst combineren met spouwmuurisolatie.