Hoe werkt muurisolatie aan de binnenzijde?
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Muurisolatie-binnenzijde
Muurisolatie binnenzijde
Wanneer u geen spouwmuur heeft, zijn er nog twee andere opties voor gevelisolatie: buitenisolatie en binnenisolatie. Bij buitenisolatie plakt u een isolatiepakket tegen de buitenkant van uw gevel aan. Daarna werkt u de isolatielaag af met steenstrips, stucwerk of gevelbekleding. Heeft u onvoldoende ruimte of budget voor buitenisolatie? Of krijgt u hiervoor geen vergunning van de gemeente? Dan is binnenisolatie een optie. Bij binnenisolatie maakt u een voorzetwand tegen de binnenzijde van uw buitenmuur. Het isolatiemateriaal komt tussen de muur en de voorzetwand.
Muurisolatie aan de binnenkant van uw woning is niet in alle gevallen even effectief. Zo stelt deze methode van woningisolatie eisen aan uw buitenmuur en binnenklimaat. Ook moet u er rekening mee houden dat uw vloeroppervlak binnen een stuk kleiner wordt. Plus Isolatie adviseert u vrijblijvend over de mogelijkheden van binnenisolatie in uw woning. Wij geven u graag meer inzicht in de voor- en nadelen van de verschillende isolatiemethoden die bij u thuis mogelijk zijn. Zodat u een weloverwogen keus kunt maken. Hierna leest u meer over binnenisolatie.
Wanneer muurisolatie binnenzijde?
Van alle methoden van gevelisolatie is spouwmuurisolatie het meest kosteneffectief. Door uw spouwmuur te vullen met isolatiemateriaal brengt u op een relatief goedkope manier de isolatiewaarde van uw woning omhoog, met als resultaat een lagere energierekening. Maar wanneer u geen spouwmuur heeft, is deze isolatiemethode uiteraard geen optie. U heeft dan de keus tussen gevelisolatie aan de buitenkant (buitenisolatie) en gevelisolatie aan de binnenzijde (binnenisolatie). Buitenisolatie is duurder dan binnenisolatie, maar levert wel een hogere isolatiewaarde op en daarnaast een vernieuwde buitenmuur waarmee u de waarde van uw woning vermeerdert.
Muurisolatie aan de buitenkant van uw woning is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld omdat:
- de kosten ervan niet in uw budget passen
- aangrenzende percelen dit onmogelijk maken
- u er bij de gemeente geen vergunning voor krijgt
Omdat door buitenisolatie het aanzicht van uw woning verandert, is er voor deze vorm van gevelisolatie een Omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Zo’n vergunning is bij o.a. rijtjeswoningen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten niet altijd mogelijk.
Wanneer behalve spouwmuurisolatie ook buitenisolatie in uw geval niet mogelijk is, heeft u gelukkig nog het alternatief van isolatie aan de binnenkant van uw buitenmuur. Deze isolatiemethode kunt u goed combineren met een renovatie of herinrichting van uw woning, omdat u uw kamer(s) dan toch al leeg moet halen.
Hoe werkt muurisolatie aan de binnenzijde?
Bij binnenmuurisolatie wordt een voorzetwand tegen de binnenkant van de dragende buitenmuur geplaatst. Er wordt dan eerst een houten of metalen rooster aan die muur vastgemaakt. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Vervolgens wordt het rooster afgewerkt met gips- of spaanplaten. Deze voorzetwand kan daarna worden geschilderd of behangen.
Er zijn ook gipsplaten of spaanplaten inclusief isolatie verkrijgbaar. U kunt die rechtstreeks op de binnenkant van uw dragende muur lijmen. U heeft dan geen houten of metalen rooster als draagconstructie voor uw voorzetwand nodig.
Zorg ervoor dat er tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag van uw voorzetwand een vochtregulerend dampscherm (folie) wordt aangebracht. Hiermee gaat u de condensatie van vocht tegen de koude kant van de muur tegen.
Voordelen van muurisolatie aan de binnenzijde
In vergelijking met buitenmuurisolatie heeft binnenmuurisolatie de volgende voordelen:
- het aanbrengen ervan kan het hele jaar door, ook bij regen en vorst
- uw gevel blijft zijn oorspronkelijke karakter behouden
- u kunt de isolatie fasegewijs (kamer voor kamer) aanbrengen
- u kunt deze isolatiemethode zelf uitvoeren, wanneer u over handigheid beschikt
Aandachtspunten bij isolatie aan de binnenzijde
Isolatie van uw muur aan de binnenzijde is alleen goed mogelijk, wanneer:
- de buitenmuur voldoende damp-open is
- het binnenklimaat en de ventilatie in uw woning goed functioneren
- er geen koudebruggen tussen de verdiepingen zijn
- de isolatie goed aansluit op de bestaande gevel
- er niet te veel regen op de gevel komt
- eventuele vochtproblemen en scheuren in de gevel eerst aangepakt worden