Is zoldervloer isoleren verplicht?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Is-zoldervloer-isoleren-verplicht
 

Is zolder isoleren verplicht?

In tegenstelling tot in België is dakisolatie of zolderisolatie in Nederland voor bestaande woningen (nog) niet verplicht. De energieprestatienorm voor nieuwbouw brengt met zich mee dat nieuwe woningen standaard van een complete isolatieschil worden voorzien: dakisolatie, muurisolatie en raamisolatie. Met als doel om alle nieuwe woningen energieneutraal te maken.

U bent dus niet verplicht om het dak of de zolder van uw bestaande woning te isoleren, wanneer dit nog niet is gebeurd. Maar desondanks zijn er veel goede redenen om dit toch te doen. Die redenen lichten we hierna toe.

Wilt u weten wat in uw situatie de voordelen van zolderisolatie zijn? Neem dan contact op met de isolatie-experts van Plus Isolatie. Wij komen uw situatie thuis graag beoordelen op de mogelijkheden voor na-isolatie van uw zolder. Daarna volgt in ieder geval een gratis advies op maat en desgewenst ook een passende offerte.

offerte spouwmuurisolatie

Waarom de zolder isoleren?

Eerst maar even de financiële motivatie voor na-isolatie van uw zolder. U verdient deze investering snel terug. Na isolatie van uw zolder daalt uw energieverbruik met 25% tot 30% per jaar. Uw stookkosten dalen daarna met ongeveer €500 per jaar. Uitgaande van een gemiddelde eengezinswoning en een gasprijs van €0,62 per m3. Op het moment dat u uw investering heeft terugverdiend, blijft u dit jaarlijkse voordeel gewoon genieten. Op lange termijn maakt u dus forse winst op uw zolderisolatie. Rekening houdend met stijgende energieprijzen neemt die winst naar verwachting alleen maar toe.

Een huis met een goed geïsoleerde zolder is niet alleen financieel gezonder, maar ook fysiek gezonder. U krijgt uw huis op koude (winter)dagen sneller warm en houdt die warmte ook beter in uw woning vast. In combinatie met een goede ventilatie creëert u hiermee een gezond binnenklimaat met een goede vochtbalans en een comfortabele temperatuur.

Maar er is meer. Zomaar energie via een ongeïsoleerd dak of een ongeïsoleerde zolder letterlijk de lucht in gooien is niet meer van deze tijd. Een tijd waarin wereldwijd de inspanningen toenemen om met een forse reductie van de CO2-uitstoot de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Daarom neemt de maatschappelijke druk om uw huis goed te isoleren alleen maar toe. En die druk vertaalt zich ook in het overheidsbeleid, waarover hierna meer.

Wat is het overheidsbeleid inzake zolderisolatie?

In Nederland is er nog geen wettelijke verplichting om woningen na te isoleren, maar na-isolatie wordt op de volgende manieren wél door de overheid gestimuleerd: 

  • invoering van het energielabel 
  • verlaagde BTW 
  • gunstige financieringen
  • tijdelijke isolatiesubsidies
  • stijgende energietarieven

Nieuwbouwhuizen worden gebouwd conform de voorschriften zoals vastgelegd in het Bouwbesluit. Bij de laatste aanpassingen van het Bouwbesluit zijn de normen voor energiezuinigheid van woningen aangescherpt. Wanneer u een nieuw huis koopt, kunt u er dus zeker van zijn dat die relatief energiezuinig is.

Bent u eigenaar van een koopwoning met een laag energielabel? Realiseert u zich dan dat uw woning op termijn steeds harder in waarde gaat dalen, zolang u geen energiebesparende maatregelen zoals zolderisolatie neemt. Woningen met een laag energielabel liggen minder goed in de markt, onder andere omdat ze de nieuwe eigenaar relatief hoge energiekosten bezorgen.

Huurt u een woning die niet is geïsoleerd? Dan kunt u de verhuurder vragen om energiebesparende maatregelen zoals zolderisolatie te treffen. De verhuurder mag dan de huur verhogen vanwege de kosten die met deze maatregelen gepaard gaan. Wanneer u als huurder een huurverhoging accepteert die in verhouding staat tot de kosten van bijvoorbeeld zolderisolatie, dan kunt u de verhuurder juridisch dwingen om een dergelijke energiebesparende maatregel te treffen

offerte spouwmuurisolatie