Hoe werkt vloerisolatie
bij vloerverwarming?
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Hoe-werkt-vloerisolatie-bij-vloerverwarming
Hoe werkt vloerisolatie bij vloerverwarming?
Soms wordt er gedacht dat vloerisolatie niet nodig is, wanneer de woning al is voorzien van vloerverwarming. Maar het is juist precies omgekeerd. Vloerverwarming maakt vloerisolatie juist belangrijker. Want omdat vloerverwarming zijn energie in eerste instantie aan de vloer afgeeft, is juist bij vloerverwarming de kans op warmteverlies via de vloer het grootst. Door uw vloer onder de vloerverwarming te isoleren, voorkomt u dat de meeste energie weglekt naar de kruipruimte of de grond onder en naast uw huis.
Het voordeel van goede vloerisolatie is ook dat uw huis op vloerniveau in de winter zo behaaglijk aanvoelt, dat u de vloerverwarming minder hoog zet of zelfs uit laat. U gebruikt uw vloerverwarming dan alleen als extra warmtebron, op de momenten dat dit nodig is.
Wilt u weten hoe u door de juiste combinatie van vloerverwarming en vloerisolatie uw energiekosten zo laag mogelijk kunt houden? Vraag dan advies aan de isolatie-experts van Plus Isolatie.
Een vloerverwarming kan globaal gezien op twee manieren worden geïnstalleerd: in een hechtende dekvloer of in een zwevende dekvloer. Dit verschil beïnvloedt de wijze van vloerisolatie.
Vloerverwarming en vloerisolatie in een hechtende dekvloer
Bij een vloerverwarming in een hechtende dekvloer worden de verwarmingsbuizen zonder extra isolatie of folie op de dragende constructievloer vastgemaakt en in de dekvloer verwerkt. De dragende vloer zelf moet dan al vooraf goed zijn geïsoleerd om de vloerverwarming met succes te kunnen gebruiken. Zo kunt u de hechtende vloer misschien aan de onderkant via de kruipruimte isoleren.
Vloerverwarming en vloerisolatie in een zwevende dekvloer
Dit is de meest gebruikte methode voor de installatie van vloerverwarming. Bij de aanleg van vloerverwarming in een zwevende dekvloer wordt eerst over de complete dragende constructievloer een onderlaag van reflectiefolie aangebracht. Over deze laag komen vervolgens gegalvaniseerde krimpnetten. Aan deze krimpnetten worden de buizen van de vloerverwarming vastgemaakt, met extra randisolatie aan de randen.
De vloerverwarmingsplaat, die uit de krimpnetten met verwarmingsbuizen bestaat, kan onafhankelijk van de dragende ondervloer uitzetten en krimpen. Dit beperkt de kans op scheuren in de vloer. De vloerverwarmingsplaat zweeft tussen de betonnen ondervloer en de houten denkvloer in. Vandaar de term zwevende dekvloer.
Een zwevende dekvloer biedt u de mogelijkheid om de isolatielaag onder de vloerverwarmingsplaat extra goed te isoleren. U kunt de vloerverwarming daarna gewoon op het isolatiemateriaal installeren. Bijvoorbeeld met behulp van Tacker rasterfolie of niet geïsoleerde noppenplaten. Beide methoden maken het mogelijk om vloerverwarming op een snelle manier op een laag isolatiemateriaal te bevestigen.
Vloerverwarming, vloerisolatie en vloerbedekking
Met een goede vloerisolatie voorkomt u dat de warmte die de vloerverwarming aan de vloer afgeeft direct weglekt naar de kruipruimte of de grond onder of naast uw huis. De warmte zoekt hierbij een weg naar beneden omdat het daar meestal kouder is. Bij een kruipruimte is dat al snel het geval. Maar ook de bekleding van uw dekvloer bovenop de vloerverwarming vraagt speciale aandacht. Niet elke vloerbedekking is namelijk geschikt voor vloerverwarming. Sommige tapijten houden de warmte van de vloerverwarming tegen, terwijl die warmte juist vanaf de vloer naar boven moet stijgen om voor een behaaglijke binnenklimaat te zorgen. Aan een speciaal symbool kunt u zien of een tapijt geschikt is voor vloerverwarming.
Om met vloerverwarming een optimaal rendement te halen, moet de Rc-waarde van uw vloer minimaal 5 m2K/W bedragen. Heeft u een kruipruimte onder uw vloer? Isoleer dan eerst via die kruipruimte de onderkant van uw vloer. Hiermee gaat u het grootste warmteverlies van vloerverwarming al direct tegen.