Hoe kan ik zelf de zoldervloer isoleren?
Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Hoe-kan-ik-zelf-de-zoldervloer-isoleren
Hoe kan ik zelf de zoldervloer isoleren?
Woningisolatie is vakwerk. En vakwerk vereist vakmanschap. Om zeker te zijn van deskundig isolatiewerk kunt u daarom het beste een gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Plus Isolatie inschakelen. Maar wanneer u twee rechterhanden hebt, kunt u relatief eenvoudige vormen van woningisolatie ook zelf uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van uw zolder. Aan de afwerking daarvan zult u minder eisen stellen dan aan de vloerisolatie van uw woonkamer. Ook heeft u voor zolderisolatie minder speciale apparatuur nodig dan voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie.
Voor isolatie met PUR-schuim of inblaaswol (zoals het hoogwaardige Supafil van Knauf) is speciaal gereedschap en beschermende kleding nodig. Om veilig en effectief met dergelijke isolatiematerialen te kunnen werken is de nodige deskundigheid vereist. Dit moet u echt aan een in woningisolatie gespecialiseerd bedrijf overlaten. Maar het isoleren van uw dak met isolatiedekens van glaswol of isolatieplaten van PUR kunt u met enige handigheid ook zelf.
Hierna worden vier methoden van zolderisolatie voor doe-het-zelvers toegelicht:
- dakisolatie met isolatieplaten van glaswol
- dakisolatie met flensdekens
- dakisolatie met steenwol
- dakisolatie met PUR-isolatiepanelen
Dakisolatie met isolatieplaten van glaswol
Isolatieplaten van glaswol kunt u versnijden of knippen. Zorg ervoor dat de platen precies tussen de dakbalken passen. Meet eerst de breedte tussen de dakbalken op en snij of knip de platen één of twee centimeter breder af. Hierdoor klemmen de isolatieplaten zichzelf tussen de balken onder uw dakbeschot vast.
Gebruik tijdens het snijden of knippen een stofkapje en handschoenen. Het afsnijden gaat gemakkelijker wanneer u het isolatiemateriaal met een snijlat samendrukt.
Zorg ervoor dat de isolatieplaten goed op elkaar aansluiten, zodat er geen tochtkieren ontstaan. Heeft u de ruimte tussen de dakbalken volledig opgevuld met isolatiemateriaal? Breng dan van boven naar beneden over de platen een dampremmende folie aan. Niet de folie met een overlap van 10 centimeter strak op de dakbalken vast. U kunt de overlapping daarna afwerken met plakbandstroken.
Dakisolatie met flensdekens van minerale wol
Minerale isolatiewol zoals glaswol of steenwol is niet alleen beschikbaar in de vorm van isolatieplaten, maar ook in de vorm van isolatiedekens. Deze isolatiedekens worden ook wel flensdekens genoemd.
Of u uw dak nu isoleert met isolatieplaten of flensdekens, in beide gevallen moet u proberen om de ruimtes tussen de dakbalken zo volledig en naadloos mogelijk uit te vullen. Een flensdeken hoeft u niet eerst op maat te snijden of knippen, zoals bij een isolatieplaat. U rolt de deken van boven naar beneden tussen de dakbalken uit. Zorg ervoor dat het dampscherm strak gespannen staat. Maak de loshangende flenzen om de 10 centimeter met een nietpistool op de balken vast. Snijd of knip de rol eerst onderaan af voordat u het onderste gedeelte vastniet.
Heeft u de ruimte tussen twee balken volledig met een flensdeken uitgevuld? Duw de deken dan nog eens goed aan en breng op plekken waar de flenzen nog te los hangen extra nietjes aan. Plak de aansluiting tussen de flenzen van aangrenzende dekens met plakband af om een naadloze isolatielaag te krijgen. Schrik niet van een scheur in het dampscherm. Die kunt u met plakband eenvoudig herstellen.
Dakisolatie met steenwol
Steenwol is evenals glaswol een minerale isolatiewol dat zowel in platen als rollen verkrijgbaar is. Steenwol is het meest gebruikte materiaal voor zolderisolatie. U kunt het met een broodmes simpel versnijden. Doe dit wel langs een lat om een mooie strakke snijrand te krijgen. Hiermee zorgt u ervoor dat het isolatiemateriaal naadloos op elkaar kan aansluiten.
Gebruik ook bij steenwol een stofkapje en handschoenen. Deze persoonlijke bescherming is bij elke minerale wol nodig, zowel bij platen als bij rollen/dekens.
Dakisolatie met isolatiepanelen
Vormt de onderkant van uw dakbalken een mooi plat vlak? Dan kunt u ook isolatiepanelen van polyurethaan (PUR), polystyreen (PS) of minerale wol als isolatiemateriaal gebruiken. Neem dan bij voorkeur beklede isolatieplaten. Hiermee beperkt u het risico op brandgevaar en op vervorming van de platen.
Breng de isolatiepanelen zo aan dat ze ten opzichte van elkaar verspringen. De naden mogen namelijk niet in elkaars verlengde liggen. Door ze te laten verspringen verbetert de luchtdichtheid van de isolatielaag en wordt het oppervlak ervan gelijkmatiger.
Gebruik een handzaag met fijne vertanding of een decoupeerzaag om de panelen op maat af te korten. Breng de panelen met z’n tweeën tegen het dakbeschot aan. De panelen zijn namelijk nogal groot en kunnen eenvoudig breken. Bevestig de platen met schroeven op de balken.