Bel mij terug
Gratis, vrijblijvend advies
Hoe-kan-ik-mijn-kruipruimte-laten-isoleren
Hoe kan ik mijn kruipruimte laten isoleren?
Houdt u graag kou en vocht onder uw woning, maar is uw kruipruimte te laag om de onderkant van uw vloer te isoleren? Overweeg dan de bodem van uw kruipruimte te isoleren. Met kruipruimte-isolatie of bodemisolatie sluit u de koude en natte zandbodem onder uw huis hermetisch af van de kruipruimte. U verlegt hiermee het condensatiepunt tot de laag isolatiemateriaal onderin uw kruipruimte. Ook maakt u door de isolatie het luchtvolume van uw kruipruimte een stuk kleiner, zodat u minder energie verliest aan het onbedoeld warm en droog stoken van uw kruipruimte.
Er zijn heel wat isolatiematerialen waarmee u de bodem van uw kruipruimte kunt laten isoleren. De meest gebruikte isolatiematerialen voor dit doel zijn:
- EPS-chips
- EPS-korrels/EPS-parels
- Biofoam korrels
- EPS-matrassen
- Schuimbeton
- Schelpen
U wilt vast graag weten met welk isolatiemateriaal u de bodem van uw kruipruimte het beste kunt isoleren. Dit hangt onder andere af van de omvang en vochtigheid van uw kruipruimte en ook van uw vloer. Verder verschillen de isolatiematerialen van elkaar in isolatiewaarde en eigenschappen zoals vochtbestendigheid en drijfvermogen. Maak samen met de isolatie-experts van Plus Isolatie een kosten- en batenanalyse van de verschillende isolatiematerialen en bijbehorende methoden van bodemisolatie. U krijgt dan van ons een persoonlijk advies op maat en daarna desgewenst een vrijblijvende offerte.
Hierna worden de genoemde materialen voor bodemisolatie kort toegelicht.
Kruipruimte isoleren met EPS-chips
EPS is polystyreen op schuimbasis en heeft een aantal eigenschappen dat dit materiaal heel geschikt maakt voor isolatiedoeleinden. Zo bestaat het voor 99% uit lucht. Dit zorgt ervoor dat chips van EPS gaan drijven op water en dat is een uitkomst wanneer er een laagje water op de bodem van uw kruipruimte staat. Daarnaast neemt EPS sowieso geen vocht op, zodat isolatiemateriaal van EPS zelf niet door vocht kan worden aangetast. In de derde plaats reflecteert EPS de warmte die uw verwarmde vloer in de kruipruimte uitstraalt, met als resultaat minder energieverlies.
EPS-chips zijn verkrijgbaar in zakken van bijvoorbeeld 500 liter. Het materiaal is heel licht en daardoor gemakkelijk in uw eentje te transporteren en verwerken. U kunt het materiaal zelf uitspreiden op de bodem van uw kruipruimte. De laag moet minimaal 20 centimeter dik zijn en zo glad mogelijk zijn aangebracht.
Kruipruimte isoleren met EPS-korrels/EPS-parels
EPS-korrels of EPS-parels hebben hetzelfde isolerende effect als EPS-chips en delen ook de andere eigenschappen met EPS-chips, zoals de vochtbestendigheid, het drijfvermogen, het lage gewicht en het reflecterend vermogen. De korrels of parels zijn echter tien keer zo klein dan de chips. EPS-korrels hebben een diameter van 3 mm en EPS-chips van 3 centimeter. Die kleine diameter en ronde vorm heeft als voordeel dat het met EPS-korrels nog gemakkelijker is om de bodem van uw kruipruimte hermetisch af te sluiten dan met EPS-chips. Stel dat u na de isolatie uw kruipruimte in moet om een leiding te repareren of vervangen. U kruipt dan gewoon door de korrels heen die daarna vanzelf weer op hun oude plek terugrollen. Chips van EPS hebben die eigenschap niet. U zult daarom na elk bezoek aan de kruipruimte wat extra werk hebben om de chips weer netjes op hun plaats terug te leggen.
Kruipruimte isoleren met BIOFOAM-korrels
BIOFOAM-korrels zien er qua structuur hetzelfde uit als EPS en hebben vrijwel dezelfde eigenschappen. Het belangrijkste verschil is dat BIOFOAM-korrels van plantaardige grondstoffen zijn gemaakt en EPS-korrels van fossiele grondstoffen. BIOFOAM is dus een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor EPS.
Kruipruimte isoleren met EPS-matrassen
Een EPS-matras is een plastic zak met daarin EPS-korrels. Deze zakken van 10 centimeter dik worden op de bodem en tegen de muren van uw kruipruimte gelegd.
Kruipruimte isoleren met schuimbeton
Bij toepassing van schuimbeton als bodemisolatiemateriaal krijgt u eigenlijk een nieuwe vloer in uw kruipruimte. Eerst wordt de bodem van de kruipruimte afgedekt met een laag isolatiefolie. Op de folie wordt een vloer van schuimbeton gestort en daar bovenop weer een dekvloer.
Kruipruimte isoleren met schelpen
Met schelpen kunt u uw kruipruimte droog houden door er de bodem van uw kruipruimte mee af te sluiten. Maar ze isoleren echter nauwelijks. U heeft minimaal een laag van 20 centimeter schelpen nodig en 10 centimeter boven het hoogste grondwaterniveau om uw kruipruimte droog te houden.