Hoe breng je vloerisolatie aan?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Hoe-breng-je-vloerisolatie-aan
 

Hoe breng je vloerisolatie aan?

Overweegt u uw vloer te isoleren en wilt u weten hoe die isolatie moet worden aangebracht? Bedenk dan dat er niet één standaardmethode van vloerisolatie bestaat. Er bestaan verschillende soorten vloerisolatie. Zo maakt het nogal een verschil of uw vloer van hout of beton is en of u wel of geen kruipruimte onder uw vloer heeft. Daarnaast zijn er verschillende soorten materialen voor vloerisolatie op de markt. Elk soort isolatiemateriaal wordt weer op een andere manier aangebracht.

Wilt u weten wat in uw situatie de beste methode van vloerisolatie is en welke isolatiematerialen u daarbij het beste kunt gebruiken? Vraag dan advies aan de isolatie-experts van Plus Isolatie. Zij komen uw vloer graag bekijken voor een advies op maat. Dit advies is geheel vrijblijvend.

Hierna bespreken we enkele soorten vloerisolatie en de manier waarop die worden toegepast.

offerte spouwmuurisolatie

Soorten vloerisolatie

Om alle soorten  vloerisolatie uit elkaar te houden, is de hamvraag of u wel of geen kruipruimte onder uw vloer heeft. Wanneer u die heeft en die ruimte minimaal 50 centimeter hoog is, kunt u uw vloer aan de onderkant isoleren. Heeft u geen kruipruimte of is die te laag, dan kunt u uw vloer alleen aan de bovenkant isoleren.

Globaal gezien kunt u een vloer op de volgende manier isoleren: 

  • aan de onderkant Is uw kruipruimte hoog genoeg en goed toegankelijk?: Dan is dit de snelste en goedkoopste manier van  vloerisolatie. U hoeft tijdens de vloerisolatie niet uw woning uit en uw vloer wordt niet opengebroken. 
  • isolatie van een houten ondervloer: Dit kan alleen wanneer er tussen uw ondervloer en uw dekvloer loze ruimte zit. Denk hierbij aan een houten ondervloer met daarop een balkenlaag en daarbovenop een dekvloer van houten planken. U kunt dan de ruimte tussen de balken isoleren. Door op regelmatige afstanden een plank weg te halen, creëert u ruimte om het isolatiemateriaal tussen de balken te plaatsen.  
  • isolatie in combinatie met vloerverwarming: Vloerverwarming is alleen rendabel in combinatie met vloerisolatie. Isoleer eerst de dragende constructie waarop de vloerverwarming wordt geïnstalleerd. De vloerverwarming kan vervolgens direct bovenop de isolatielaag worden aangebracht. Bovenop de plaat waarop de verwarmingsbuizen zijn bevestigd komt dan uw (houten) dekvloer. U heeft dan een zwevende dekvloer, aangezien uw dekvloer niet is geïntegreerd met de dragende ondervloer. Bij een hechtende dekvloer vormen de ondervloer en de dekvloer wel één geheel. De vloerverwarming wordt dan in dat geheel verwerkt (in het cement gestort). In die situatie kan er geen laag met isolatiemateriaal tussen de ondervloer en de dekvloer worden aangebracht. Belangrijk is dan dat de betonnen ondervloer aan de onderkant goed geïsoleerd is.

Soorten vloerisolatiematerialen

De aanwezigheid van een toegankelijke kruipruimte en de constructie van uw vloer (hout of beton, wel of geen vloerverwarming) bepalen dus de methoden van vloerisolatie die bij u thuis mogelijk zijn. Binnen die methoden heeft u de keus uit verschillende isolatiematerialen. En elk isolatiematerieel heeft een eigen manier van aanbrengen. Isolatiematerialen die vaak worden gebruikt zijn: 

  • gespoten isolatiematerialen: Isolatiematerialen zoals PUR-schuim en glaswol kunnen met een spuitpistool tegen de onderkant van uw vloer worden gespoten. Dit kan alleen wanneer u uw vloer via uw kruipruimte isoleert. Dit materiaal mag alleen door gespecialiseerde bedrijven worden aangebracht. Dit omdat PUR-schuim bestaat uit stoffen die schadelijk zijn als de mengverhouding van de producten niet optimaal is.
  • PIF isolatiefolie: Dit is een isolatiedeken die is samengesteld uit meerdere lagen aluminiumfolie met daartussen luchtkussentjes. Eerst worden er in de kruipruimte lijnen gespannen, vlak onder de vloer. Vervolgens wordt de PIF isolatiefolie tussen deze lijnen en de onderkant van uw vloer aangebracht. 
  • EPS-korrels: Hiermee kunt u de bodem van uw kruipruimte isoleren, zodat kou en vocht niet verder via de vloer uw woning in kunnen trekken. We noemen dit bodemisolatie in plaats van vloerisolatie, omdat uw vloer hiermee zelf niet wordt geïsoleerd. De EPS-korrels worden uw kruipruimte ingeblazen. 

offerte spouwmuurisolatie