Heb ik een spouwmuur?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Heb-ik-een-spouwmuur
 

Heb ik een spouwmuur?

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste methode van gevelisolatie. U verdient de beperkte investering in de na-isolatie van uw spouw via uw gasrekening snel terug. Maar hoe weet u dat u een spouwmuur heeft? Aan de buitenkant is voor een leek niet één oogopslag te zien of een muur een spouw heeft. Hierna wordt uitgelegd waaraan u een spouwmuur kunt herkennen, zodat u daarna kunt overwegen of u spouwmuurisolatie wilt.

De isolatie-experts van Plus Isolatie kunnen bij u thuis snel vaststellen welk isolatiemateriaal voor uw spouwmuur het meest geschikt is. Ons advies is geheel vrijblijvend.

offerte spouwmuurisolatie

Hoe dik is een spouwmuur?

De totale dikte (of breedte) van een spouwmuur is meestal zo’n 26 centimeter. Deze ‘dikte’ is als volgt opgebouwd: 

  • twee halfsteensmuren van ongeveer 10 centimeter breed Deze zijn aan beide kanten van de spouw gemetseld. De muur aan de buitenkant van de spouw noemen we het buitenblad en de muur aan de binnenkant van de spouw het binnenblad. Beide ‘bladen’ of muren zijn dus even dik. 
  • de spouw zelf (van ongeveer 6 centimeter breed). De spouw is de ruimte tussen het buitenblad en het binnenblad van de spouwmuur. Dit is de ruimte waarin bij na-isolatie het isolatiemateriaal komt.

Meet maar eens de afstand tussen de binnen- en buitenkant van uw gevel. Is die afstand om en nabij de 26 centimeter? Dan kunt u er vrijwel zeker van zijn dat de betreffende muur een spouwmuur is.

De afwerking van uw binnenmuur kan een vertekend beeld geven. Tegels, stucwerk of behang maken uw muur immers dikker. Hetzelfde geldt voor een voorzetwand van bijvoorbeeld gipsplaten, met mogelijk loze ruimte tussen de steensmuur en de voorzetwand. Hierdoor kan ook een muur zonder spouw zo dik zijn dat u ten onrechte denkt dat het een spouwmuur is. 

heb ik een spouwmuur

Welk metselverband heeft een spouwmuur?

De typerende gevelconstructie van een spouwmuur is de halfsteensmuur. Een halfsteensmuur heeft de breedte van de kop van de steen. Die breedte is ongeveer de helft van de lengte van de steen (100 mm). In een halfsteensmuur worden de stenen dus allemaal in de lengterichting achter elkaar gemetseld. Ten opzichte van de steen eronder verspringt elke steen een halve steenlengte om de muur voldoende sterkte te geven. Dit metselverband noemen we het halfsteensverband.

Een spouwmuur bestaat meestal uit twee halfsteensmuren met een ruimte van ongeveer 6 centimeter ertussen. Wanneer de stenen van uw buitenmuur alleen in de lengte verspringen en er geen halve lengtes tussen zitten (stenen op de kopse kant), kunt u er vrij zeker van zijn dat u een spouwmuur heeft.

Waaraan kan ik een spouwmuur nog meer herkennen?

Behalve aan de dikte en het metselverband kunt u een spouwmuur ook herkennen aan specifieke details zoals ventilatieroosters en spouwankers.

Ventilatieroosters zijn bedoeld om de kruipruimte onder de woning via de spouw te ventileren. De spouwankers zijn ijzeren pennen die de binnenmuur (het binnenblad) en de buitenmuur (het buitenblad) van de spouwmuur bij elkaar houden.

Bij jaren 30-woningen zijn ventilatieroosters in de spouwmuur vaak van gietijzer. In woningen van latere datum bestaat een ventilatierooster meestal uit enkele rechtop gemetselde stenen. Deze zijn op hun kopse kant gemetseld en staan dus recht overeind. Doordat deze stenen enkele centimeters uit elkaar staan, ontstaat er een ventilatierooster.

Twijfelt u erover of uw huis spouwmuren heeft? Plus Isolatie kan u snel uitsluitsel bieden door even te komen kijken. Door met een camera in uw spouw te kijken, kunnen we ook de exacte breedte en de staat van de spouw beoordelen. Zo kunnen we direct vaststellen of er al eerder isolatiemateriaal in uw spouwmuur is aangebracht en wat de actuele kwaliteit daarvan is.