Energielabel Verbeteren

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Energielabel-verbeteren
  •  Lagere energiekosten 
  •  Meer wooncomfort
  •  Waarde verhoging van uw woning
  •  Duurzamer wonen
  •  Toekomstbestendig

Energielabel verbeteren, wat is een energielabel?

In 2015 kregen alle woningeigenaren in Nederland een (voorlopig) energielabel, opgesteld door de Rijksoverheid.

De Rijksoverheid baseerde dit voorlopige energielabel op het bouwjaar van de woning. Het energielabel is ingedeeld in de categorieën A tot en met G. Energielabel A staat voor het meest energiezuinig, terwijl energielabel G het minst energiezuinig is. Bij het vaststellen van het voorlopige energielabel werd gekeken naar het bouwjaar van de woning. Woningen die vóór 1960 gebouwd zijn, krijgen vaak een lager energielabel dan woningen die na 1970 zijn gebouwd. Dit komt omdat er sinds 1976 meer aandacht is besteed aan isolatie bij nieuwbouw. Over het algemeen geldt dan ook: hoe nieuwer de woning, hoe hoger het voorlopige energielabel.

Daarnaast kan het zijn dat u of de vorige bewoners vóór 2005 al energiebesparende maatregelen hebben genomen die niet zijn meegenomen bij het vaststellen van het voorlopige energielabel. Het kan dus zijn dat u op dit moment een voorlopig energielabel G heeft, terwijl het definitieve label eigenlijk C zou moeten zijn.

Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

Het verbeteren van een energielabel begint met een goede isolatie. U kunt verschillende isolatiemethodes overwegen om het energielabel van uw woning te verbeteren:

Spouwmuurisolatie:
Met spouwmuurisolatie vult u de lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Hierdoor blijft de gestookte warmte langer binnen, en komt er minder kou van buiten naar binnen. Spouwmuurisolatie is een uitstekende manier om energie te besparen en het wooncomfort te verbeteren. Het is relatief snel en goedkoop uit te voeren. 

Vloerisolatie:
Vloerisolatie zorgt ervoor dat de kou die via de vloer optrekt, wordt tegengegaan. Dit maakt de vloer gemiddeld tot 3 graden warmer. De besparing op de energienota ligt rond de 9%. Als uw woning vloerverwarming heeft, kan dit percentage zelfs hoger zijn, omdat vloerverwarming sneller op temperatuur komt en de warmte niet wegstraalt naar de bodem van de kruipruimte. 

Kruipruimte-isolatie:
Met bodemisolatie brengt u een isolatielaag aan op de bodem van de kruipruimte. Dit voorkomt optrekkend vocht vanuit de bodem, wat vaak leidt tot kou en schimmel. De vloer voelt hierdoor warmer aan, wat bijdraagt aan het wooncomfort. 

Dakisolatie:
Met dakisolatie brengt u isolatiemateriaal aan de binnenzijde van uw dakbeschot. Dit is vooral nuttig als u uw zolder wilt omtoveren tot een leefbare ruimte. Dakisolatie zorgt ervoor dat er minder warmte via het dak ontsnapt en kan tot wel 25% besparen op uw energiekosten. 

Zoldervloerisolatie:
Zoldervloerisolatie is een effectieve manier om warmteverlies via de zolder tegen te gaan, vooral als de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte. Het isoleren van de zoldervloer kan tot wel 20% besparen op de jaarlijkse energiekosten. Lees hier meer over zoldervloerisolatie.

Isolatieglas:
Isolatieglas is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de zogenaamde U-waarde: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Gemiddeld levert het vervangen van enkel glas door isolatieglas een besparing van 15% op de energiekosten.

Heeft u de isolatie goed op orde? Dan kunt u overwegen de volgende stappen te zetten:

Zonnepanelen:
Zonnepanelen stellen u in staat om zelf duurzame energie op te wekken. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van de ligging van de panelen, het type zonnepaneel, en het aantal zonuren per jaar. Ondanks de variaties is het zeker dat zonnepanelen uw energielabel een flinke verbetering kunnen geven. Lees hier meer over zonnepanelen.

Warmtepomp:
Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder lucht/lucht-, lucht/water- en water/water-warmtepompen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van het type woning. Een warmtepomp kan uw woning verwarmen met weinig energie, waardoor uw energiekosten flink kunnen dalen.

De voordelen van een beter energielabel:

Meer wooncomfort:
Door isolatie en duurzame maatregelen zoals zonnepanelen of een warmtepomp, zult u direct merken dat het wooncomfort toeneemt. Geen koude trek meer vanuit de muren, vloer of het dak. De temperatuur in huis wordt constanter en aangenamer.

Waarde verhoging van uw woning:
Uit onderzoek blijkt dat woningen met een beter energielabel sneller verkocht worden en vaak voor een hogere prijs. Kopers hechten steeds meer waarde aan energiezuinigheid en willen minder investeren in verduurzaming. Een beter energielabel maakt uw woning dus aantrekkelijker op de markt.

Lagere energierekening:
Met isolatie en bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp verbruikt u minder gas en stroom, waardoor uw energierekening lager wordt. Dit resulteert niet alleen in een lagere maandlast, maar op de lange termijn verdient u de investering terug. Het geld dat u bespaart op de energiekosten, kunt u gebruiken om andere zaken te verbeteren of het comfort in uw woning verder te verhogen.

Zet vandaag nog een stap richting een beter energielabel!

Bent u benieuwd wat voor uw woning nog de mogelijkheden zijn om het energielabel te verbeteren? Onze adviseurs komen graag bij u langs om de mogelijkheden in kaart te brengen. Dit adviesgesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Vraag hier uw gratis adviesgesprek aan of bel naar ons kantoornummer 0548-547616.