Bodemisolatie of vloerisolatie?

Bel mij terug

Gratis, vrijblijvend advies

De gegevens die u hier verstrekt vallen onder ons privacy statement.

Onze voordelen
Bodemisolatie-of-vloerisolatie
 

Bodemisolatie of vloerisolatie?

Bodemisolatie en vloerisolatie worden nogal eens door elkaar gehaald. Dat komt omdat isolatie van de onderkant van de vloer evenals bodemisolatie via de kruipruimte wordt uitgevoerd. Maar bij bodemisolatie wordt niet de onderkant van de vloer geïsoleerd, maar de bodem van de kruipruimte zelf.

Is uw kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog en goed toegankelijk? Dan is het isoleren van de onderkant van uw vloer altijd effectiever dan bodemisolatie. Maar wanneer uw kruipruimte die hoogte niet haalt, is bodemisolatie een goed alternatief. Om bodemisolatie mogelijk te maken moet uw kruipruimte minimaal 40 centimeter hoog zijn.

Hierna wordt uitgelegd wat het effect van bodem- of vloerisolatie op de energiehuishouding van uw woning is. Wilt u weten of vloer- of bodemisolatie ook bij u thuis mogelijk is en op welke manier dat het beste aangepakt kan worden? Vraag dan advies aan de isolatie-experts van Plus Isolatie. Wij komen graag bij u thuis voor een vrijblijvende inspectie van uw vloer en een advies op maat.

offerte spouwmuurisolatie

Waarom bodemisolatie of vloerisolatie?

Lucht stroomt van warm naar koud. Dat geldt ook voor de lucht die u in uw woning met behulp van uw centrale verwarming, houtkachel of gaskachel opwarmt. De koudste plek van uw woning is uw kruipruimte. Dat is meestal een loze ruimte van ongeveer een halve tot driekwart meter tussen de zandbodem onder uw huis en de onderkant van uw vloer. Leidingen voor gas, water, elektra, televisie en internet komen via de kruipruimte uw woning binnen. Het is een koude, tochtige en vochtige ruimte waar u het liefst zo weinig mogelijk komt.

Wat gebeurt er nu wanneer uw vloer of bodem nog niet is geïsoleerd en u op een wintermorgen uw centrale verwarming hoger zet of uw kachel(s) opstookt? U gebruikt dan een relatief groot deel van de energie (meestal gas) om eerst uw kruipruimte droog en warm te stoken. Daar is het meestal niet warmer dan 12 °C, terwijl u de ruimte boven uw vloer op kamertemperatuur wilt krijgen (18 tot 20 °C). De energie trekt onmiddellijk via de kieren van uw vloer uw kruipruimte in. Daar wordt de energie eerst gebruikt om de vochtige lucht droog te stoken en daarna om de temperatuur daar gelijk te krijgen aan die van uw kamer.

Nu heeft warme lucht de neiging om te stijgen. Daarom zal niet alle energie via de vloer uw kruipruimte in trekken, hoe koud en vochtig het daar ook is. Maar in het geval van vloerverwarming gebeurt dit wel, wanneer de ondervloer onder de verwarmingsbuizen niet of onvoldoende geïsoleerd is. De energie zoekt dan de weg van de minste weerstand en dat is in een ongeïsoleerde vloer de weg naar beneden. De dekvloer voorkomt in eerste instantie dat de warmte die de vloerverwarming afgeeft naar boven trekt.

Wanneer uw ongeïsoleerde kruipruimte eenmaal warm en droog is gestookt, zal de energie zich meer gelijkmatig over de rest van uw woning verdelen. Uw energieverlies als gevolg van uw ongeïsoleerde kruipruimte neemt dan af. Maar ondertussen heeft u al heel wat gas voor niets verstookt…

Hoe werkt vloerisolatie?

Door uw vloer aan de onderkant te isoleren met bijvoorbeeld PUR, glaswol of PIF isolatiefolie voorkomt u dat kou en vocht uit de kruipruimte via de vloer uw woning in kunnen trekken. Maar u voorkomt ook dat u energie verspilt met het droog en warm stoken van uw kruipruimte. De warme lucht kan niet langer via de vloer de kruipruimte in zakken, omdat het daar wordt tegengehouden door het isolatiemateriaal. Een derde voordeel van de werking van vloerisolatie is dat het dauwpunt (of condensatiepunt) wordt verlegd. Warme lucht condenseert nu pas op het grensvlak van het isolatiemateriaal onder uw vloer met de koudere lucht in de kruipruimte. Toen uw vloer nog niet was geïsoleerd, condenseerde de lucht op of boven uw vloer. Met als gevolg schimmelvorming onderaan de muren.

Hoe werkt bodemisolatie?

Met bodemisolatie voorkomt u dat kou en vocht uit de zandbodem onder uw huis via de kruipruimte bij uw vloer kunnen komen. Chips of korrels van EPS zijn voor dit doel heel geschikt, omdat ze de zandbodem luchtdicht afsluiten van de rest van uw kruipruimte. EPS kan geen water opnemen en houdt het vocht daarom mooi onder zich. Heeft u een laagje water op de bodem van uw kruipruimte? Geen probleem, de chips of korrels van EPS gaan daar op drijven en blijven een luchtdichte isolatielaag vormen. EPS heeft daarnaast als eigenschap dat het de warme lucht die van boven naar beneden de kruipruimte in komt, reflecteert. Hierdoor kost het minder energie om de kruipruimte warm te stoken.

Waar vloerisolatie het probleem van tocht en kou uit uw kruipruimte van boven naar beneden aanpakt, doet bodemisolatie dit van beneden naar boven. Met bodemisolatie voorkomt u helaas niet dat er energie via de ongeïsoleerde vloer naar uw kruipruimte weglekt. Daarom heeft vloerisolatie – mits toepasbaar – altijd de voorkeur boven bodemisolatie.

offerte spouwmuurisolatie